Podczas spotkania wręczono nagrody laureatom konkursu kulinarnego „Kuchnia historią pisana”, do którego zgłoszono 14 potraw. Jego uczestnicy mieli za zadanie wyszukać w domowych zbiorach najstarszych babcinych przepisów kulinarnych, a następnie przygotowanie potrawy w domu, a recepturę i zdjęcia przesłać do organizatorów konkursu. Wybrane przepisy posłużyły do opracowania książki kucharskiej „Rarytasy kuchni naszych babć”.
Zwyciężczynią konkursu została Genowefa Graczyk z Szynkielowa, która przygotowała gryczany piróg.
Piróg gryczany podaję z sosem grzybowym i czerwonym barszczem. Cieszę się, że dzięki udziałowi w tak fantastycznym projekcie mogłam się wykazać i zaprezentować potrawę, która od lat jest specjalnością w mojej rodzinie – mówi pani Genowefa.
Dla Heleny Witkowskiej udział w konkursie był sentymentalną podróżą. Urodziła się w Szynkielowie, ale od lat mieszka w Łodzi, gdzie pracowała aż do przejścia na emeryturę. W konkursie zaprezentowała kluski ziemniaczane z farszem serowym. Zajęła II miejsce.
- Sercem i korzeniami jestem dalej w Szynkielowie. Dzięki temu konkursowi z przyjemnością przypomniałam sobie różne potrawy, które przygotowywała moja mama. Z siostrą przyszło nam do głowy, że możemy odtworzyć kluseczki. Nie miałyśmy jednak przepisu, więc zrobiłyśmy je na bazie naszych wspomnień i kulinarnych doświadczeń – mówi Helena Witkowska, dla której realizacja konkursu to przedłużenie życia jej przodków, oczywiście za sprawą tradycji kulinarnych.
- Dzisiaj to my przekażemy je następnemu pokoleniu, dzięki czemu będzie zachowana ciągłość. A to bardzo cenne – nie ma wątpliwości pani Helena.
III miejsce zajęli ex aequo : Bożena Urzyńska, która przygotowała żelazne kluski z kapustą i grochem oraz Jarosław Kaźmierczak z Bębnowa, który przyrządził domową kiełbasę.
- Jak dobrze zrobić swojską kiełbasę nauczył mnie mój tata, a dziś ja uczę tego póki co moją starszą córkę – mówi Jarosław Kaźmierczak.
Nagrody niespodzianki otrzymali także pozostali uczestnicy konkursu, a licznie zgromadzoną publiczność po zakończeniu spotkania zaproszono na degustację pysznych potraw. Wcześniej kilka słów o wszystkich potraw powiedziała dr Bożena Rabikowska, która wspominała jak wyglądały stoły naszych prababć, babć i mam.
- Dzięki realizacji tego projektu wszyscy uczestnicy mogli przypomnieć sobie o tych, których nie ma już z nami, poczuć smaki z dzieciństwa. To niezapomniane chwile – mówił wzruszona Bożena Rabikowska, którą za ciekawą prelekcję publiczność nagrodziła gromkimi brawami.
Za niezwykle trafiony projekt uznało także jury konkursu, w którego skład weszli: Danuta Mielczarek, kierownik Warsztatów Gastronomicznych w Wieluniu(przewodnicząca jury), Małgorzta Rogalska, prezes Fundacji Zielony Przylądek w Pabianicach oraz Małgorzata Dawid z nieformalnej grupy Domino w Osjakowie.
– Miałyśmy wielki problem z wyłonieniem zwycięzców, bo wszystkie potrawy są wspaniałe. Tak naprawdę wszyscy, którzy wzięli udział w tym konkursie są zwycięzcami. Zrobiliście Państwo coś niesamowitego. Uratowaliście te przepisy, które za chwilę mogłyby zniknąć z naszych stołów. Wykorzystamy je jako atrakcje kulinarne w stołówce Warsztatów Gastronomicznych. Przypomnimy te potrawy mieszkańcom Wielunia – mówiła Danuta Mielczarek.
Z zainteresowania konkursem kilku pokoleń cieszą się jego organizatorzy, czyli członkowie Stowarzyszenia Razem, które rozpoczęło realizację projektu „Rarytasy kuchni naszych babć w lipcu”.
- Mieliśmy wspaniałe grupy, składające się z seniora, który podpowiadał jak wyglądała dawna potrawa, rodziców i dzieci, które czerpały z doświadczeń swoich mam i babć czy dziadków. Cieszy mnie to, że w naszym konkursie udział wzięło sporo dzieci. To znaczy, że tradycja nie zaginie, bo jest zainteresowanie. Kiedy czytało się przepisy nadesłane na konkurs ciekła ślinka. Dziś przyszła w końcu pora na ich degustację. Serdecznie zapraszam Państwa do stołów – zachęcała do ich kosztowania Małgorzata Kaźmierczak, autorka i koordynatorka projektu.
Podczas spotkania nie zabrakło niespodzianek. Zgromadzeni goście poza degustacją pysznych potraw mogli wysłuchać koncertu zespołu Rhumba, a dzieci wziąć udział w kulinarnych warsztatach.
W skład zarządu Stowarzyszenia Razem wchodzą: Jacek Kasprzak, prezes, wiceprezesi: Małgorzata Kaźmierczak oraz Mirosław Polewiak. Funkcję sekretarza pełni Barbara Patyk, skarbnika Robert Graczyk. Członkami są: ks. Jacek Fryś i Jadwiga Klimczak.
Przepisy nagrodzonych potraw można będzie znaleźć jutro na stronie Strefa Agro
Relację i zdjęcia ze spotkania można będzie znaleźć w piątkowym wydaniu Dziennika Łódzkiego.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?