Sylwester 2021. Przekąski i inne smakołyki idealne na sylwestrową noc

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Udostępnij:
Sylwester 2021. Przekąski, ciasta i pyszne dania na ciepło. Zobacz, co można przygotować na noc sylwestrową. Zaskocz swoich bliskich i przyjaciół smacznymi daniami.

Sylwester 2021. Pyszne przekąski

Śledziki w różnych postaciach, sałatki i inne przekąski. To doskonała propozycja na sylwestrowy stół zarówno podczas wspólnego oglądania filmów, wieczoru gier czy zabawie tanecznej. Po te dania każdy chętnie sięgnie. Oczywiście nie zapominajmy o marynowanych grzybkach czy innych tego typu przystawkach.

Sylwester 2021. Przekąski i inne smakołyki idealne na sylwestrową noc

Noc sylwestrowa- dania na ciepło

W wyjątkową noc na naszych stołach doskonale sprawdzą się wyszukane dania. Należy je dobrać w zależności czy spędzasz ją z najbliższą ci osobą, czy też może w większym gronie. Schabowego czy mielonego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Jednak czemu nie sięgnąć po coś bardziej wyszukanego...

Coś na słodko

Oczywiście na sylwestrowym stole nie powinno zabraknąć czegoś słodkiego. Klasyczna szarlotka czy smaczne kudłacze lub orzeszki to sprawdzone słodkie rozwiązania. Dla tych, którzy za słodkim wręcz przepadają warto przygotować ciasto w stylu maksi king czy kinder kanapka. Tutaj słodkość sięga zenitu. Natomiast jeśli ktoś coś słodkiego by przekąsił, ale za przesadną słodyczą nie przepada- doskonałym rozwiązaniem jest tarta cytrynowa.

Wybrane przepisy

Jajka z pastą z majonezu, musztardy i szynki

- 3-4 duże jajka (w zależności od liczby spodziewanych gości
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki lekko ostrej musztardy
- 20 dkg szynki
- sól
- pieprz

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół. Żółtka wrzucamy do miski do której dodajemy majonez i musztardę oraz drobno pokrojoną szynkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem a powstałą masą wypełniamy puste połówki jajek.

Rolada z serkiem i paluszkami surimi

Składniki:
1 opakowanie placków tortilla ( wybierzcie takie aby placków było co najmniej 4)
1 opakowanie serka śmietankowego (np. Almette)
2 ząbki czosnku
1/4 pęczka pietruszki
1 opakowanie paluszków surimi
pieprz cytrynowy
sól

Serek wymieszaj w misce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną pietruszką. Całość dopraw pieprzem cytrynowym i solą.

4 tortille ułóż na folii aluminiowej, tak aby jedna na drugą zachodziła. Posmaruj całość masą serową a na środku ułóż w rzędzie paluszki surimi. Całość zwiń, zawiń w folię i na kilka godzin włóż do lodówki. Po wyjęciu krój w plastry grubości około 2 centymetrów.

Sałatka meksykańska:

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 czerwone cebule
2-3 ostre papryczki (np. jalapeno)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz

Fasolę i kukurydzę odcedzić na durszlaku i wymieszać w misce. Czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z oregano, rozmarynem, majonezem i jogurtem. Do kukurydzy i fasoli dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę. Całość zalać wcześniej zrobionym sosem. Wierzch przyozdobić pokrojonymi w plasterki ostrymi papryczkami.

Sałatka śledziowa

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
100 g filetów śledziowych
100 g ogórków kiszonych
1-2 cebule
łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Ziemniaki i wymoczone śledzie kroimy w niedużą kostkę. Kiszone ogórki kroimy w plasterki, a cebulę siekamy. sok z cytryny dokładnie wymieszać z solą i pieprzem i połączyć z oliwą. Ziemniaki, śledzie, ogórki i cebulę wymieszać w misce, polać sosem, a całość posypać koperkiem.

Pieczarki faszerowane szynką

Składniki:
8-10 dużych pieczarek
20 dkg szynki
2 cebule
1/2 łyżeczki oregano
ser żółty do posypania
sól
pieprz

Pieczarki obieramy, wycinamy z nich nóżkę i środek i układamy w foremce wyłożonej folią posmarowaną olejem. Szynkę, cebulę i "wnętrze" pieczarki drobno kroimy i dusimy na patelni około 25 minut W międzyczasie dodajemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz nakładamy do pieczarek i posypujemy żółtym serem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy około 15 minut (do momentu aż na wierzchu się rozpuści).

Roladki z łososiem
Składniki:
– 2 duże placki z tortilli pszennej (kupne lub domowe) można użyć również naleśników,
– 200 g łososia wędzonego na zimno,
– 50 g serka kremowego,
– 100 g sera feta,
– 100 g ogórka świeżego,
– garść liści szpinaku baby lub rukoli,
– kilka liści sałaty,
– szczypiorek.

Przygotowanie:
Widelcem rozgnieć i wymieszaj ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmaruj naleśniki lub podgrzaną tortillę. Na wierzch ułóż łososia, posyp posiekanym koperkiem, następnie połóż rukolę, dodaj posiekany szczypiorek i 2 - 3 listki sałaty. Zwiń, pokrój ukośnie na ok. 3 cm kawałki i ułóż na półmisku.

Sałatka grecka
Składniki:
– 2 pomidory,
– 2 ogórki,
– 1 papryka,
– pół opakowania sera feta (50 g),
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
– kilka zielonych lub czarnych oliwek,
– sól, pieprz, zielona pietruszka.

Przygotowanie:
Pomidory, paprykę, ogórki i fetę drobno pokrój. Oliwę wymieszaj z posiekaną pietruszką, dopraw pieprzem i solą. Na koniec dodaj oliwki.

Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym
Składniki na kotleciki 1/2 kg surowej białej kiełbasy 1 jajko surowe 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 3 ząbki czosnku pieprz, sól majeranek ok. łyżeczki mąka pszenna składniki na sos: 200 ml bulionu 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki chrzanu 2 łyżki śmietany pieprz, sól Sposób przyrządzenia Kiełbasę wyciskamy z flaków do głębokiej miseczki. Dodajemy jajko, paprykę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i majeranek. Całość dobrze mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w mące pszennej i pieczemy na patelni Na czystej patelni rozpuszczamy masło do sosu chrzanowego. Następnie zasypujemy je mąką pszenną i mieszamy. Całość zalewamy bulionem. Chwilę gotujemy, po czym dodajemy chrzan. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Polędwiczka wieprzowa w sosie camembert
Składniki: polędwiczka wieprzowa masło śmietanka kremówka camembert opakowanie sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Polędwiczki pokroić na plastry, delikatnie rozbić. Przyprawić i obsmażyć na maśle. Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Rozpuszczamy 2 łyżki masła, wlewamy śmietankę i pokrojony w kawałki ser camembert. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem.

TATAR – BEFSZTYK TATARSKI
Składniki: 200 g filetu wołowego musztarda Dijon kwiaty jadalne szalotki kapary jajko przepiórcze liście ogórecznika lekarskiego japońska mieszanka 7 przypraw sól i pieprz Sposób przygotowania: Rozdrobnij wołowinę do postaci mięsa mielonego, siekając ją nożem. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ustaw okrągłą foremkę z mięsem, a następnie ją zdejmij. Posiekaj szalotki w drobniutką kostkę i nałóż starannie dwie łyżeczki na wierzch mięsa. Rozbij surowe jajko przepiórcze i oddziel białko od żółtka. Zrób małe wgłębienie w mięsie i wlej do niego żółtko. Posyp talerz jadalnymi kwiatami. Przy pomocy rękawa do dekorowania, ozdób krawędź talerza kropeczkami z musztardy Dijon. Ułóż kapary na mięsie i talerzu. Na koniec udekoruj talerz liśćmi ogórecznika lekarskiego i posyp japońską mieszanką 7 przypraw, solą i pieprzem.

Paszteciki z pieczonym pasztetem
Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych, pokruszonych 200 g masła, pokrojonego na kawałki 250 ml kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka łyżeczka soli Farsz: 150 g pasztetowej firmowej (np. od JBB) torebka ugotowanej kaszy gryczanej świeżo mielony pieprz łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania mak do posypania pasztecików Sposób przygotowania: Do ugotowanej kaszy dodaj pasztetową, dopraw pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na kształt prostokąta o wielkości ok. 20x30 cm i grubości 4 mm. Na środku ciasta ułóż 1/3 farszu, następnie zlep brzegi tak, aby powstał rulon. Wszystkie czynności powtórz także w przypadku pozostałych 2 części. Gotowe rulony ułóż z powrotem na oprószonym blacie i przykryj ściereczką na ok. 15 minut. Po tym czasie każdy rulon pokrój na skośne kawałki o szerokości ok. 4 cm. Na koniec posmaruj gotowe paszteciki rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Pasztet w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny
Składniki: pasztet pieczony (np. od JBB) opakowanie ciasta francuskiego jajko do smarowania konfitura żurawinowa czarnuszka rukola Sposób przygotowania: Rozłóż ciasto francuskie i zawiń w nie cały pasztet pieczony. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Podawaj z rukolą (do dekoracji) oraz żurawiną.

Pierogi pieczone inspirowane podlaską kuchnią
Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych, pokruszonych 200 g masła, pokrojonego na kawałki 250 ml kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka łyżeczka soli Farsz: 200 g szynki biebrzówki (np. od JBB) cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek sól, świeżo mielony pieprz, tymianek oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Pokrój cebulę, czosnek i szynkę w kostkę i podsmażaj na oliwie do zarumienienia.Dodaj pokrojone drobno pieczarki oraz pokrojony seler naciowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Gotowy farsz wystudź.Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj szklanką kółka. Na kawałki ciasta nałóż farsz i zlep brzegi, tworząc pierożki. Gotowe pierożki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z barszczem czerwonym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ten rok szkolny był trudny, ale lepszy od ubiegłego

Wideo

Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie