Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Stowarzyszenie "Pszczółka" z Sulmierzyc z II miejscem na konkursie Łódzkie Smaki

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Stowarzyszenie Miłośników Pszczoły Miodnej- Pszczółka z Sulmierzyc zajęło II miejsce w konkursie Łódzkie Smaki. "Pszczółka" została nagrodzona za Chlebiankę sulmierską. Zobaczcie koniecznie przepis na to danie. A może zainteresuje cię, jak przygotować zakwas miodowy? Na ten napój również stowarzyszenie zdradziło nam swój przepis.

Stowarzyszenie Miłośników Pszczoły Miodnej "Pszczółka" z II miejscem w konkursie

Stowarzyszenie wystartowało w konkursie Łódzkie Smaki z Chlebianką sulmierską. Prosta w przygotowaniu lokalna zupka z grzankami wywalczyła w konkursie II miejsce.

Przepis na Chlebiankę sulmierską
Składniki:
Wywar:

  • pół kg chleba/bułki
  • 15 dag boczku/tłustej szynki/wędzonki
  • 1-2 cebule
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • warzywa do bulionu: por, korzeń, pietruszki, marchew, seler
  • zielenina: natka pietruszki, pęczek koperku i szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, wegeta, tymianek, majeranek (według uznania)

Grzanki:

  • chleb/bułki
  • masło

Przygotowanie wywaru: litr wody zagotować w międzyczasie pokroić boczek/szynkę/wędzonkę razem z cebulą. Podsmażyć do momentu przesmażenia mięsa i zeszklenia cebuli. Przygotowane mięso wraz z cebulą dodać do wody. Następnie obrać i pokroić w kostkę warzywa, dodać do wywaru. Przyprawić do smaku według uznania.
Przygotowanie grzanek: chleb posmarować z dwóch stron masłem. Tak samo można postąpić z bulką jest to wersja bardziej wykwintna. Pokroić w kostkę centymetr na centymetr. Zrumienić na patelni do momentu uzyskania pomarańczowej skórki. Grzanki będą delikatniejsze jeśli odetniemy skórki.
Sposób podania: wywar wlewać do kamionkowych lub ceramicznych miseczek, posypać obficie wcześniej posiekaną zieleniną oraz na sam koniec dodać przygotowane grzanki.

Stowarzyszenie "Pszczółka" z Sulmierzyc z II miejscem na kon...

Historia Stowarzyszenia "Pszczółka"

"Pszczółka" to stosunkowo młode stowarzyszenie. Powstało w listopadzie 2019 roku. Zrzesza 21 pszczelarzy, którzy posiadają łącznie 336 rodzin pszczelich.

Głównym celem powstania naszego stowarzyszenia było zrzeszyć pszczelarzy mieszkających na terenie naszej gminy, a w szczególności pomóc im w pozyskaniu środków finansowych na prowadzenie nowoczesnej gospodarki pasiecznej. Wielu pszczelarzy gospodarowało na starych często dziesięcio czy piętnastoletnich, a nieraz i starszych ulach na miodarkach często ocynkowanych. Nie korzystali z żadnych dotacji darowizn czy programów wsparcia. W samym 2020 roku z NFOŚiGW udało nam się uzyskać ponad 35 tys. zł na zakup nowoczesnego sprzętu, z PGE dostaliśmy kolejne 10 tys. zł, za co kupiliśmy 40 nowych i nowoczesnych uli. Nie wspomnę o tym że organizujemy szkolenia, spotkania integracyjne- wymienia Krzysztof Witkowski, prezes stowarzyszenia.

Stowarzyszenie zajmuje się pozyskiwaniem miodów, a także dbaniem o pszczoły, jak choćby podawaniem im leków na różne choroby, które je nękają. W sposób kontrolowany rozmnażają też rodziny pszczele. Pracy jest więc sporo.

Przepis na Zakwas Miodowy

  • 300 g miodu (najlepiej płynnego)
  • 25 g świeżych drożdży lub 13 g suszonych
  • 30 g rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 2 goździki
  • 1 mały kawałek kory cynamonowej
  • 4 litry wody

WYKONANIE
Miód rozpuścić w 1 litrze wody i zagotować. Usunąć pianę,dodać goździki i kawałek cynamonu, dodać 3 litry gorącej wody i ponownie zagotować. Zdjąć pianę i ostudzić do 30 stopni C. Utrzyj z cukrem i z 2 łyżkami ciepłej wody drożdże. Zostaw do wyrośnięcia na 15-20 min. Wodę z miodem przelej do kamiennego garnka lub do dużego słoja dodaj wyrośnięte drożdże, dodaj wyciśnięte cytryny, pomarańcze, limonki (soki dodamy na koniec). Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Ponownie zdejmij pianę razem z owocami, dodaj soki wcześniej wyciśnięte wymieszaj i rozlej do szklanych butelek wlewając po trzy czwarte pojemności.Teraz trzeba zakwas wychłodzić w lodówce około 4-5 dni. Pamiętać należy, że codziennie trzeba odkręcić korek butelek żeby napój odgazować. Przed podaniem do picia przelać do karawki lub dzbanka pozostawiając w butelce osad. Pij zdrowo i ze smakiem!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto