Stowarzyszenie Miłośników Pszczoły Miodnej "Pszczółka" z II miejscem w konkursie
Stowarzyszenie wystartowało w konkursie Łódzkie Smaki z Chlebianką sulmierską. Prosta w przygotowaniu lokalna zupka z grzankami wywalczyła w konkursie II miejsce.
Przepis na Chlebiankę sulmierską
Składniki:
Wywar:
- pół kg chleba/bułki
- 15 dag boczku/tłustej szynki/wędzonki
- 1-2 cebule
- 1 litr wody
- 2 łyżki oleju
- warzywa do bulionu: por, korzeń, pietruszki, marchew, seler
- zielenina: natka pietruszki, pęczek koperku i szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz, wegeta, tymianek, majeranek (według uznania)
Grzanki:
- chleb/bułki
- masło
Przygotowanie wywaru: litr wody zagotować w międzyczasie pokroić boczek/szynkę/wędzonkę razem z cebulą. Podsmażyć do momentu przesmażenia mięsa i zeszklenia cebuli. Przygotowane mięso wraz z cebulą dodać do wody. Następnie obrać i pokroić w kostkę warzywa, dodać do wywaru. Przyprawić do smaku według uznania.
Przygotowanie grzanek: chleb posmarować z dwóch stron masłem. Tak samo można postąpić z bulką jest to wersja bardziej wykwintna. Pokroić w kostkę centymetr na centymetr. Zrumienić na patelni do momentu uzyskania pomarańczowej skórki. Grzanki będą delikatniejsze jeśli odetniemy skórki.
Sposób podania: wywar wlewać do kamionkowych lub ceramicznych miseczek, posypać obficie wcześniej posiekaną zieleniną oraz na sam koniec dodać przygotowane grzanki.
Historia Stowarzyszenia "Pszczółka"
"Pszczółka" to stosunkowo młode stowarzyszenie. Powstało w listopadzie 2019 roku. Zrzesza 21 pszczelarzy, którzy posiadają łącznie 336 rodzin pszczelich.
Głównym celem powstania naszego stowarzyszenia było zrzeszyć pszczelarzy mieszkających na terenie naszej gminy, a w szczególności pomóc im w pozyskaniu środków finansowych na prowadzenie nowoczesnej gospodarki pasiecznej. Wielu pszczelarzy gospodarowało na starych często dziesięcio czy piętnastoletnich, a nieraz i starszych ulach na miodarkach często ocynkowanych. Nie korzystali z żadnych dotacji darowizn czy programów wsparcia. W samym 2020 roku z NFOŚiGW udało nam się uzyskać ponad 35 tys. zł na zakup nowoczesnego sprzętu, z PGE dostaliśmy kolejne 10 tys. zł, za co kupiliśmy 40 nowych i nowoczesnych uli. Nie wspomnę o tym że organizujemy szkolenia, spotkania integracyjne- wymienia Krzysztof Witkowski, prezes stowarzyszenia.
Stowarzyszenie zajmuje się pozyskiwaniem miodów, a także dbaniem o pszczoły, jak choćby podawaniem im leków na różne choroby, które je nękają. W sposób kontrolowany rozmnażają też rodziny pszczele. Pracy jest więc sporo.
Przepis na Zakwas Miodowy
- 300 g miodu (najlepiej płynnego)
- 25 g świeżych drożdży lub 13 g suszonych
- 30 g rodzynek
- 1 pomarańcza
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 2 goździki
- 1 mały kawałek kory cynamonowej
- 4 litry wody
WYKONANIE
Miód rozpuścić w 1 litrze wody i zagotować. Usunąć pianę,dodać goździki i kawałek cynamonu, dodać 3 litry gorącej wody i ponownie zagotować. Zdjąć pianę i ostudzić do 30 stopni C. Utrzyj z cukrem i z 2 łyżkami ciepłej wody drożdże. Zostaw do wyrośnięcia na 15-20 min. Wodę z miodem przelej do kamiennego garnka lub do dużego słoja dodaj wyrośnięte drożdże, dodaj wyciśnięte cytryny, pomarańcze, limonki (soki dodamy na koniec). Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Ponownie zdejmij pianę razem z owocami, dodaj soki wcześniej wyciśnięte wymieszaj i rozlej do szklanych butelek wlewając po trzy czwarte pojemności.Teraz trzeba zakwas wychłodzić w lodówce około 4-5 dni. Pamiętać należy, że codziennie trzeba odkręcić korek butelek żeby napój odgazować. Przed podaniem do picia przelać do karawki lub dzbanka pozostawiając w butelce osad. Pij zdrowo i ze smakiem!
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?