Gościem spotkania organizowanego przez lokalną filię Chrześcijańskiej Służby Charytatywnej (ChSCh) będzie Grażyna Szkudlarek, promotor zdrowia. Prelegentka opowie o roli białka w organizmie człowieka. Dowiemy się m.in., jak jeść, co jeść i ile.
Wyróżniamy dwa rodzaje białka. To pochodzenia zwierzęcego jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe. Jednak spożywanie go w zbyt dużych ilościach niesie ze sobą pewne ryzyko, bowiem zawiera ono także cholesterol i tłuszcze nasycone. Białko roślinne co prawda nie zawiera wszystkich cennych aminokwasów, ale może stać się pełnowartościowe, kiedy połączy się struktury białkowe zbóż i strączków. Produkty roślinne zawierają ponadto cenne witaminy i mikroelementy, których próżno szukać w mięsie. Należy pamiętać też, że przebiałkowanie organizmu (obojętnie, w jaki sposób) grozi m.in. chorobami nerek i osteoporozą.
Zajęcia w ramach Klubu Zdrowia w Wieluniu odbędą się we wtorek, 28 października w Warsztatach Gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1, przy ul. Wojska Polskiego 17. W ramach spotkania wykład i degustacja zdrowych potraw, m.in. pasty z fasoli mung. Start o godzinie 18. Wstęp wolny.
Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?