W sobotę 23 października w dworku w Mokrsku odbyły się trwające kilka godzin warsztaty kulinarne zorganizowane przez fundację "Młodzi propagują sztukę". Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mokrsku miały okazję zapoznać się z kuchnią hiszpańską. Warsztaty prowadził absolwent Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu i doświadczony szef kuchni Sebastian Michałczyk.
Michałczyk pracował między innymi w restauracjach w Krakowie i Wrocławiu, przez dwa lata prowadził restaurację w Zakopanem. Gotował na mistrzostwach Europy we Francji i w Polsce. Kuchni hiszpańskiej uczył się w Walencji.
Warsztaty rozpoczęły się od wspólnego przygotowania Postre de caramelo, czyli deseru karmelowego.
Uczestniczki warsztatów poznały też tajniki przyrządzania potraw z owocami morza. Sebastian Michałczyk podkreślał, że owoce morza to produkty trudno dostępne w Wieluniu. Na zajęcia wybrał więc te, które można w mieście nabyć.
Na początek apetyty pobudziły kalmary. Panie z KGW w Mokrsku nauczyły się przyrządzać Calamares fritos, czyli frytowane kalmary na trzy sposoby.
W trakcie warsztatów ich uczestniczki uczyły się jak przyrządzić zupę wiejską z chorizo i paellę z owocami morza oraz jak należy obierać krewetki.
Mimo, że niektóre z pań miały już doświadczenie z produktami, jakie podczas warsztatów zaprezentował Sebastian Michałczyk, to dla większości owoce morza były nowością. Uczestniczki warsztatów były jednak bardzo otwarte na nowe smaki.
Panie były bardzo pozytywnie nastawione przede wszystkim. Większość zaangażowana, a przynajmniej zainteresowane dopytywały o różne rzeczy, a co najważniejsze nie przeszkadzał mi w moim przekazie - mówi Sebastian Michałczyk
W trakcie warsztatów panie z KGW poznawały tajniki nie tylko hiszpańskiej kuchni. Prowadzący zajęcia opowiedział też o zwyczajach panujących w Walencji. Sobotnie spotkanie zakończyło się wspólną kolacją. To pierwsze z dwóch takich spotkań organizowanych przez fundację "Młodzi propagują sztukę". Kolejne odbędzie się w sobotę w Sieńcu.
Panie przy pomocy kucharza bardzo dobrze sobie radziły w czyszczeniu krewetek i przygotowywaniu kalmarów. Być może przy następnej okazji na stoisku KGW obok bigosu z Mokrska i ziemniaków z gzikiem znajdą się też smażone krążki z kalmarów, albo zupa z hiszpańskim chorizo - mówi prezes fundacji Marek Patyk - Koła Gospodyń Wiejskich coraz częściej poza tradycyjnymi potrawami sięgają po nowocześniejsze dania i sposoby podania.
Zobaczcie naszą fotorelację z sobotnich warsztatów. W galerii znajdziecie też zdjęcia potraw przygotowanych w trakcie zajęć.
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?