Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Serek "Mój ulubiony" z Wielunia podbija podniebienia w całym kraju

Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Fot. Facebook/Mój ulubiony
Jeśli robić sernik na święta, to najlepiej z twarożku „Mój ulubiony”. Ten wielokrotnie nagradzany w konkursach branżowych serek to flagowy wyrób Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu. Minęło właśnie 30 lat od utworzenia SDM, jednak miejscowe tradycje mleczarskie sięgają już początków XX wieku.

Twarożek kanapkowy-sernikowy „Mój ulubiony” podbija podniebienia konsumentów w całym kraju. Smakuje wybornie tak na słodko, jak i na słono, a wachlarz możliwych jego zastosowań w kuchni jest szeroki. W okresie świątecznym to idealny składnik choćby do przepysznego sernika, szczególnie że nie wymaga mielenia i dodatku tłuszczu. Jest doskonały do kanapek, może stanowić podstawę do past, sosów, dipów, deserów, potraw w rodzaju tarty czy risotto.

- Nie ma lepszego! Wart każdej złotówki i naturalny - to najważniejsze. Można spotkać „podróbki”, ale gdzie im do tego cuda – nie może się nachwalić wielunianka Anna Janik.

Produkowany przez Spółdzielnię Dostawców Mleka serek „Mój ulubiony” to od lat konsekwentnie i z rozmysłem rozwijana marka. Można go kupić w sklepach popularnych sieci handlowych praktycznie w całej Polsce. W czym tkwi tajemnica jego sukcesu? Podniebienia się nie oszuka. Wyrób wyróżnia się niepodrabialnym smakiem i gęstą, jednolitą konsystencją. Niewątpliwie stał się kulinarnym hitem dzięki swojemu naturalnemu składowi. Ale takiego prawdziwie naturalnego, bez żadnej „ściemy”. W składzie serka nie znajdziemy substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Powstaje ze śmietanki oraz kultur bakterii fermentacji mlekowej. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka, czyli białka, wapnia i witamin z grupy B.

ZOBACZ W GALERII ZDJĘĆ: WIELUŃSKA MLECZARNIA OD KUCHNI

Tego wszystkiego konsument może dowiedzieć się, sprawdzając opakowanie i wertując kulinarne portale internetowe. Sama jednak receptura serka to już pilnie strzeżona tajemnica wieluńskiej mleczarni. Pod marką „Mój Ulubiony” laureat licznych nagród w konkursach branżowych jest produkowany od 15 lat. Wobec rosnącej popularności serka w 2006 r. zarząd zakładu zdecydował o nadaniu specjałowi własnej nazwy i nowego opakowania. W ślad za tym poszła cała otoczka marketingowa, m.in. gadżety wykorzystywane choćby podczas branżowych targów. SDM nie są obce najnowsze trendy budowania wizerunku marki. Przykład z ostatnich miesięcy: wyroby z Wielunia gościły na stołach podczas premiery książki kulinarnej Lary Gessler, córki najsłynniejszej polskiej restauratorki.

Twarożek kanapkowo-sernikowy umocnił pozycję wieluńskiej mleczarni na coraz bardziej wymagającym rynku. Zakład systematycznie ograniczał asortyment na rzecz swojego flagowego wyrobu. Wychodząc naprzeciw zmieniającym się upodobaniom konsumenckim, w ostatnich latach serek doczekał się drugiej wersji - o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Zarazem SDM poszerzyła swój asortyment o jogurt pod nazwą „Mój ulubiony”. Również maślanka i kefir – wyroby od wielu produkowane w Wieluniu - zyskały nowe opakowania i przyjęły nazwę po twarożku.

- Staramy się marketingowo podążać za naszym flagowym produktem. Jego rozpoznawalność sięga daleko poza granice regionu, stąd decyzja, by wykorzystać tę ogólnopolską popularność w odniesieniu do naszych nowych propozycji - wyjaśnia Marek Kapica, prezes SDM w Wieluniu.

Z czego znany jest Wieluń i okolice. Zobaczcie miejsca, mark...

Długie tradycje mleczarskie

Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu niedawno stuknęło 30 lat działalności. Tutejsze tradycje mleczarskie są jednak znacznie dłuższe. SDM narodziła się pod koniec 1990 r. wskutek przekształcenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej, która została założona w 1935 r. Ale i ta data, jak się okazało dopiero w ostatnich latach, nie stanowi początku przemysłu mlecznego w Wieluniu. Miejscowy historyk prof. Tadeusz Olejnik odnalazł w archiwach wzmianki na temat branży datowane już na 1911 r. Możemy o tym przeczytać w książce Olejnika „Spółdzielczość Mleczarska w Wieluniu 1911-2017”, której wydawcą jest SDM. Jest to pierwsza w dziejach Wielunia monografia zakładu przemysłowego.

Serek "Mój ulubiony" z Wielunia podbija podniebienia w całym kraju

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto