Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Tak wygląda dziś Cher. Właśnie skończyła 77 lat. Zobaczcie zdjęcia!

Tak wygląda dziś Cher. Właśnie skończyła 77 lat. Zobaczcie zdjęcia!

Łukasz Kmita nowym marszałkiem Małopolski? W PiS są rozbieżności

Łukasz Kmita nowym marszałkiem Małopolski? W PiS są rozbieżności

Polecamy

Łaskovia Łask na podium mistrzostw Polski. WKS Wieluń nie wywalczył awansu do I ligi

Łaskovia Łask na podium mistrzostw Polski. WKS Wieluń nie wywalczył awansu do I ligi

Przegląd tygodnia od 21.04 w Wieluniu

Przegląd tygodnia od 21.04 w Wieluniu

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?