6 z 38
Poprzednie
Następne
Pyszne potrawy nie tylko na świąteczny stół. Wyszukane pomysły, najlepsze przepisy
Sernik Rydzyka
Składniki:
1 kg sera białego Mój Ulubiony
1,5 szklanki cukru
8 żółtek
1 szklanka oleju
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
1/2 litra śmietany kremówki 36%( najlepiej Łowicka)
Herbatniki na spód
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem. Ser mieszamy z olejem i dodajemy do niego utarte żółtka. Budynie rozrabiamy w mleku i dodajemy do masy. Następnie ubijamy śmietanę i w osobnym naczyniu dodajemy do sera. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Herbatniki układamy na spodzie blaszce wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Wlewamy masę serową. Pieczemy 1 godzinę, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik ostawiamy na minimum kilkanaście godzin.