Pyszne potrawy nie tylko na świąteczny stół. Wyszukane pomysły, najlepsze przepisy
Słonecznikowiec
Składniki na ciasto :
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2/3 szklanki cukru
krem:
puszka masy kajmakowej
masło
słonecznik :
300 g słonecznika
120 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, olej i połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 25 minut, w temp. 180 stopni.
Krem – mikserem ucieramy masło, tak aby powstał puch. Następnie stopniowo dodajemy masę kajmakową, cały czas ucierając.
Słonecznik – do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło i mleko. Całość gotujemy. Dodajemy słonecznik, mieszamy. Masę trzymamy na ogniu przez ok 2 minuty. Następnie na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy masę słonecznikową i wstawiamy ją do piekarnika na 15 minut, temp. 180 stopni.
Ciasto kroimy na pół. Na dolną część nakładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta. Na to wykładamy resztę kremu. Upieczony słonecznik kruszymy i obficie posypujemy na wierzchu ciasta. Gotowe.