Pyszne i tanie potrawy idealne na letnie dni. Szukasz pomysłu na smaczne dania? Koniecznie sprawdź te propozycje

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Szukasz pomysłu na obiad w letni dzień? Schabowy i mielony zwyczajnie ci się przejadł? A może chcesz zaoszczędzić na produktach? Sprawdź, jakie pyszne dania można przygotować szybko i za niewielkie pieniądze.

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 cukinie 10 łyżek sosu pomidorowego sól, pieprz, chili, oregano, bazylia 50 g sera żółtego
Sposób przyrządzenia: Cukinie myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Następnie wrzucamy je na patelnię, dolewamy troszkę wody, lekko solimy i chwilę podgotowujemy, po czym odcedzamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Do całości wrzucamy mięso mielone i chwilę dusimy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, chili, oregano i bazylią. Na koniec dodajemy do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego. Dno naczynia do zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii, następnie mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii, mięsa i sosu. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni.

Kotleciki z ziemniaków

Ziemniaki cebula masło bułka tarta olej Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić.Z masy ziemniaczanej formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem pomidorowym

Kotleciki z jajek

Składniki: 5 ugotowanych na twardo jajek. 1 jajko surowe. sól i pieprz. 1 łyżka bułki tartej. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku. 1 łyżka posiekanego szczypiorku. bułka tarta do obtoczenia, masło klarowane do smażenia. Jajka obrać i ugnieść widelcem. Dodać surowe jajko, bułkę tartą i zieleninę. Można dodać także starty żółty ser. Następnie uformować kotleciki, obtoczyć ww bułce i smażyć na maśle.

Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym

Składniki na kotleciki:1/2 kg surowej białej kiełbasy 1 jajko surowe 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 3 ząbki czosnku pieprz, sól majeranek ok. łyżeczki mąka pszenna składniki na sos: 200 ml bulionu 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki chrzanu 2 łyżki śmietany pieprz, sól
Sposób przyrządzenia: Kiełbasę wyciskamy z flaków do głębokiej miseczki. Dodajemy jajko, paprykę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i majeranek. Całość dobrze mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w mące pszennej i pieczemy na patelni Na czystej patelni rozpuszczamy masło do sosu chrzanowego. Następnie zasypujemy je mąką pszenną i mieszamy. Całość zalewamy bulionem. Chwilę gotujemy, po czym dodajemy chrzan. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Lazania

Płaty makaronu wrzucamy na chwilę do wrzątku. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Na płaty nakładamy warstwę mięsną ( mięso mielone przesmażone z cebulką, czosnkiem i sosem pomidorowym) a następnie sos beszamelowy. Następnie ponownie kładziemy płaty makaronu a na nie szpinak( przesmażony na maśle z czosnkiem). Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników.

Zupa rybna z kuleczkami

Składniki : Mrożona lub świeża ryba 1,5 litra wody 1 marchew pokrojona w kosteczkę Kawałek selera pokrojony w kosteczkę 1/2 cebuli Kawałek pora pokrojony w krążki Łodyga trawy cytrynowej Kawałek imbiru pokrojony w plastry Czerwona pasta curry Sos rybny, sos sojowy lub ostrygowy Bułka tarta
Sposób przyrządzenia: Do gotującej się wody wrzucamy 2 płaty ryby, wcześniej odmrożone i pokrojone na mniejsze kawałki, a także warzywa. Całość gotujemy około pół godziny. Doprawiamy czerwoną pastą curry ( ok 2-3 łyżeczki, w zależności od tego, jak ostrą zupę chcemy uzyskać), a także sosem rybnym i sosem sojowym lub ostrygowym. Wyciągamy trawę cytrynową oraz imbir. Kolejne 2 płaty dobrze osączamy. Wkładamy je do blendera i miksujemy na papkę. Mieszamy z 1 łyżeczką czerwonej pasty curry oraz 3 łyżkami bułki tartej. Jeśli konsystencja wydaje się zbyt rzadka dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej. Z tak przygotowanej papki robimy małe kuleczki. Każdą z nich obtaczamy w bułce tartej i opiekamy na oliwie. Zupę podajemy z makaronem i kuleczkami.

Zupa szczawiowa

2 litry wody.
mięso na wywar/ żeberka lub mięso drobiowe
włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
1 cebula
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
4-5 garści świeżego liści szczawiu
1/2 kostki masła
50 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Bulion ugotować. Szczaw wypłukać, przesmażyć na maśle. Bulion przecedzić, wrzucić do niego przesmażony szczaw. Chwilę pogotować i doprawić do smaku. Zgodnie z uznaniem zmiksować lub pozostawić zupę z listkami. Dodać śmietanę.

Ravioli

Składniki:
300 g mąki pszennej
2 jajka + 1 żółtko
1 łyżeczka soli
3 - 4 łyżki wody
1 białko jaja
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce dowolnego nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Jajeczne muffiny

Składniki:
szynka (np. Biebrzówka od JBB)
jajka
suszone pomidory
dowolne kiełki
pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Foremkę na muffinki smarujemy oliwą i wykładamy plastrami szynki. Na szynkę układamy pokrojone suszone pomidory. Następnie do każdej foremki wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 20 minut. Gotowe muffinki przystrajamy na wierzchu kiełkami.

Pasztet w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny

Składniki:
pasztet pieczony (np. od JBB)
opakowanie ciasta francuskiego
jajko do smarowania
konfitura żurawinowa
czarnuszka
rukola
Sposób przygotowania:
Rozłóż ciasto francuskie i zawiń w nie cały pasztet pieczony. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Podawaj z rukolą (do dekoracji) oraz żurawiną.

Hot dogi z kiełkami

Składniki:
2 podłużne bułki pełnoziarniste
2 parówki (np. Polanki od JBB)
liście sałaty rzymskiej
garść kiełków
2 ogórki kiszone
1/2 żółtej papryki
4 pomidorki koktajlowe
cebula dymka
Składniki na sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Bułki przekrawamy na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty, aby się przyrumieniły. Gotujemy parówki. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w plasterki, pomidorki przekrawamy na pół, a cebulkę siekamy. Wszystkie składniki na sos mieszamy i smarujemy nimi bułki. Następnie nakładamy na nie sałatę, parówkę, paprykę, ogórki i pomidory. Na koniec dodajemy kiełki.

Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g mąki
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
125 ml zsiadłego mleka
Składniki na farsz:
300 g kiełbasy śląskiej spec (np. od JBB Bałdyga)
300 g pieczarek
1 cebula
łyżka smalcu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas. Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki. Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron. Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia. Gotowe fajerczaki podajemy
z przygotowanym farszem.

Pajda ze smażoną kiełbasą

Składniki:
kiełbasa swojska (np. od JBB Bałdyga)
2 cebule
kilka ogórków konserwowych
smalec do smażenia
szczypiorek
ulubione pieczywo
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka. Na smalcu podsmaż kiełbasę, po chwili dodaj do tego cebulę. Smaż kilka minut. Na pieczywie ułóż smażoną kiełbasą z cebulą. Na to ułóż plasterki ogórka i szczypiorek.

Pierogi

Składniki na ciasto
Mąka
Ciepłe mleko
Olej
Sól

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie