W skrócie
Sałatka kisir przygotowywana jest z bardzo drobnej kaszy bulgur, która tak jak kuskus nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą. Gdy kasza napęcznieje we wrzątku, wtedy można dodawać charakterystyczne składniki kuchni tureckiej. W szczególności suszoną paprykę (pul biber), aromatyczny kumin, ekstrakt z owocu granatu oraz pastę z papryki. Tureckie składniki można znaleźć w sklepach oferujących składniki kuchni świata albo w licznych sklepach internetowych wyspecjalizowanych w tego typu żywności. Zobacz przepis na sałatkę z kaszy bulgur.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki sałatki z kaszą bulgur
Kisir – przepis na turecką sałatkę z kaszy bulgur
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 450 g drobnej kaszy bulgur,
- 1 łyżeczka soli,
- 600 ml gorącej wody,
- 1 starta średniej wielkości cebula,
- 1 łyżeczka suszonej papryki (pul biber),
- 1/ 2 łyżeczki kminu (opcjonalnie),
- 1 łyżka koncentratu z papryki,
- 7-8 sztuk drobno pokrojonej dymki,
- 1/ 2 pęczka drobno pokrojonej natki pietruszki,
- 1/ 2 pęczka drobno pokrojonego koperku,
- 3 drobno pokrojone średniej wielkości pomidory,
- 4-5 drobno pokrojone cienkie zielone papryki (lub 1 duża papryka),
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sok z 2 cytryn,
- 50 ml ekstraktu z granatu,
- 1 sałata rzymska – podzielona na liście i umyta.
W naszej galerii możecie zobaczyć składniki sałatki z kaszą bulgur
Jak zrobić turecką sałatkę z kaszy bulgur?
Przygotowanie:
- Wsypać kaszę i sól do naczynia, następnie zalać 600 ml gorącej wody, zamieszać i przykryć. Odczekać 15 minut.
- Jak kasza wchłonie wodę dodać startą cebulę, suszoną paprykę, kmin i koncentrat z papryki. Delikatnie ugnieść.
- Dodać dymkę, natkę pietruszki, koperek, pomidory i paprykę. Następnie dolać oliwę z oliwek, ekstrakt z owocu granatu oraz sok z cytryny i wymieszać.
- Podawać na umytych liściach sałaty rzymskiej lub ugotowanych liściach kapusty.
Dodatki do sałatki z kaszą bulgur
W przepisie na sałatkę kisir poza natką pietruszki i posiekanym koperkiem można dodawać liście świeżej mięty. W okresie zimowym, gdy nie ma świeżych pomidorów i papryki do sałatki dodaje się więcej koncentratu z papryki i pomidorów. Danie można także podawać na liściach winogron.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Ambasady Turcji w Polsce w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej organizowanego przez Ministerstwo Kultury i Turystyki Turcji.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?