Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa rybna. Idealne danie na zimowe dni

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Lekka, o wyrazistym aromacie, sycąca. Szukasz pomysłu na oryginalny obiad? Spróbuj zupy rybnej. Ten smak po prostu zachwyca.

Zupa rybna z imbirem i trawą cytrynową

Składniki :
Mrożona lub świeża ryba
1,5 litra wody
1 marchew pokrojona w kosteczkę
Kawałek selera pokrojony w kosteczkę
1 cebula
Kawałek pora pokrojony w krążki
Łodyga trawy cytrynowej
Kawałek imbiru pokrojony w plastry
Czerwona pasta curry

Sposób przyrządzenia:
Do wody wrzucamy 2 płaty ryby, a także warzywa. Całość gotujemy około pół godziny. Wywar doprawiamy czerwoną pastą curry ( ok 2-3 łyżeczki, w zależności od tego, jak ostrą zupę chcemy uzyskać), odrobiną przecieru pomidorowego i zieloną pietruszką. Podajemy z makaronem- najlepiej ryżowym.

Zupa rybna z kuleczkami rybnymi

Składniki :
Mrożona lub świeża ryba
2 litry wody
Warzywa/ marchew, pietruszka, seler, por, cebula/imbir
Czerwona bądź pomarańczowa pasta curry
Sos rybny, sos sojowy lub sól/maggie
Bułka tarta

Sposób przyrządzenia:
Z ryby i warzyw gotujemy wywar. Doprawiamy pastą curry ( ok 2-3 łyżeczki, w zależności od tego, jak ostrą zupę chcemy uzyskać), a także sosem rybnym i sosem sojowym lub solą i maggie.
Rybę wyławiamy i blendujemy. Mieszamy z 1 łyżeczką czerwonej pasty curry oraz namoczoną bułką i bułką tartą( do uzyskania odpowiedniej konsystencji) . Z tak przygotowanej ryby robimy małe kuleczki. Każdą z nich obtaczamy w mące i opiekamy na oliwie. Zupę podajemy z kuleczkami i makaronem ryżowym.

Zupa rybna zabielana

Ryba ok 1 kg
Cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 marchew
1 pietruszka
1,5 litra wody
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, listek laurowy
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietanki 18%
1 łyżeczka musztardy
koperek i natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przekroić na pół. W szerokim garnku na oleju i maśle zeszklić cebulę oraz czosnek.Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Wlać wodę i zagotować. Doprawić. Filety ryby pokroić na kawałki, przyprawić i obsmażyć na patelni.
Podsmażoną rybę włożyć do garnka z zupą i gotować przez ok. 20 minut. Dodać śmietankę wymieszaną z musztardą, posiekany koperek i natkę pietruszki. Podawać z pieczywem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto