Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy gospodyń KGW z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery jak u babci!

Redakcja
Leśny mech ze Szczukocic

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, półtorej szklanki oleju, 5 jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 400 g mrożónego szpinaku, 500 ml śmietany 36 proc, jedno opakowanie śmietanki fix, 4 łyżki cukru pudru, jedno opakowanie galaretki cytrynowej  i jedno opakowanie galaretki agrestowej

Przygotowanie: Rozmrożony szpinak odsączyć. Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodać szpinak. Dokładnie wymieszaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 55-60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. 
Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i jeden drobno pokruszyć. 
Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, a gdy stężej pokroić w kostkę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietankę fix, cukier puder i wlać galaretkę - wszytko dokładnie wymieszać.

Wsypać pokrojoną galaretkę i lekko wymieszać. Masę wyłożyć na blat ciasta i obficie posypać pokruszonym ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować ziarnami granatu.
Leśny mech ze Szczukocic Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, półtorej szklanki oleju, 5 jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 400 g mrożónego szpinaku, 500 ml śmietany 36 proc, jedno opakowanie śmietanki fix, 4 łyżki cukru pudru, jedno opakowanie galaretki cytrynowej i jedno opakowanie galaretki agrestowej Przygotowanie: Rozmrożony szpinak odsączyć. Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodać szpinak. Dokładnie wymieszaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 55-60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i jeden drobno pokruszyć. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, a gdy stężej pokroić w kostkę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietankę fix, cukier puder i wlać galaretkę - wszytko dokładnie wymieszać. Wsypać pokrojoną galaretkę i lekko wymieszać. Masę wyłożyć na blat ciasta i obficie posypać pokruszonym ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować ziarnami granatu. fot. Dariusz Śmigielski
Przepisy gospodyń KGW z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery jak u babci! Lato, świeże maliny, jagody, młode ziemniaki, kapusta i wiele innych sezonowych warzyw oraz owoców gości na naszych stołach. Zobaczcie, co mogą z nich wyczarować gospodynie z KGW w powiecie piotrkowskim.

Przepisy gospodyń KGW z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery jak u babci!

Leśny mech ze Szczukocic

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, półtorej szklanki oleju, 5 jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 400 g mrożónego szpinaku, 500 ml śmietany 36 proc, jedno opakowanie śmietanki fix, 4 łyżki cukru pudru, jedno opakowanie galaretki cytrynowej  i jedno opakowanie galaretki agrestowej

Przygotowanie: Rozmrożony szpinak odsączyć. Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodać szpinak. Dokładnie wymieszaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 55-60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. 
Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i jeden drobno pokruszyć. 
Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, a gdy stężej pokroić w kostkę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietankę fix, cukier puder i wlać galaretkę - wszytko dokładnie wymieszać.

Wsypać pokrojoną galaretkę i lekko wymieszać. Masę wyłożyć na blat ciasta i obficie posypać pokruszonym ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować ziarnami granatu.

Przepisy gospodyń KGW z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiad...

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepisy gospodyń KGW z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiady, sprawdzone dania i desery jak u babci! - Piotrków Trybunalski Nasze Miasto

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto