Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 129
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycja:...

Produkty tradycyjne Województwa Łódzkiego. Zobacz, jakie smakołyki są na liście

Tradycja:
Ziemia Szadkowska to tereny rolnicze leżące w sercu Polski. Okoliczne łąki obfitujące w zioła i rezerwat Jamno z dębami i grabami, stwarzają specyficzne środowisko przyrodnicze, zapewniające wysoką jakość i oryginalny smak produkowanych wędzonek. Mieszkańcy osiadli tu „z dziada pradziada” kultywują tradycje, w tym również kulinarne. Ziemia ta, rdzennie polska, stanowiła w XIX wieku część Królestwa Polskiego. Na wsi Polski środkowej, na przełomie XIX i XX wieku, najczęściej spożywano mięso wieprzowe. Tradycyjnie zabijano świnię przed świętami Bożego Narodzenia i przed Wielkanocą. „W gospodarstwach większych i średniorolnych zabijano w ciągu roku zwykle wieprza wagi od 100 do 150 kg. Czyniono to zawsze przed Wielkanocą, najczęściej w dzień świętej Katarzyny”. Część mięsa przechowywano na okres późniejszy. „Większą część otrzymanego mięsa, słoniny i sadła przeznaczano na zapasy, resztę zaś do spożycia bezpośredniego” (J. P. Dekowski, „Z badań nad pożywieniem ludu łowickiego (1880-1939)”, Łódź 1968). Aby przechowywane mięso nadawało się do spożycia przez dłuższy czas, przerabiano je na wędliny i konserwowano. „Przechowywanie przez dłuższy czas mięsa i jego przetworów (…) wymagało stosowania odpowiednich sposobów konserwacji. Stosowano technikę peklowania, suszenia, wędzenia. (…) kiełbasy, szynki i schab wędzą się do przechowania na dłuższy czas (…)” (T. Sobczak, „Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i na początku XX wieku”, Warszawa 1986). „Wędzeniu poddawano najczęściej boczki i kiełbasy, rzadziej szynki. Do zabiegów tych służyły wędzarnie (…). Do wytwarzania potrzebnego dymu w wędzarni używano zwykle drewna olszowego lub dębowego. (…) Wszystkie produkty przygotowane do wyrobu wędlin przyprawiano solą, majerankiem, pieprzem, a niekiedy czosnkiem lub zielem angielskim. Zaprawy te odpowiadały wymogom zawodowych masarń” (J. P. Dekowski, „Z badań nad pożywieniem ludu łowickiego (1880-1939)”, Łódź 1968). W Szadku wędzonki od ponad 60 lat produkowane są w oparciu o tradycyjne receptury. Mięso pochodzi ze świń hodowanych przez okolicznych rolników, które karmione są naturalnymi paszami, głównie przetwarzanymi z ziarna w miejscowych młynach i mieszalniach. W regionie szadkowskim do peklowania mięsa na wędzonki, oprócz podstawowych przypraw, dodaje się również wywar ze skrzypu polnego i pokrzywy oraz liście wiśni. Do wędzenia używa się drewna olszowego, dębowego, jałowcowego oraz drewna drzew owocowych z okolicznych sadów. Tradycyjnym wyrobem Ziemi Szadkowskiej jest baleron w pęcherzu. Mięsa zarówno solone jak i wędzone stają się często suche, aby temu zapobiec można wyrabiać je w pęcherzu. Dzięki tradycyjnym recepturom oraz szczególnym walorom Ziemi Szadkowskiej, z której pochodzą stosowane przy produkcji wędzonek surowce i przyprawy, powtarzalny od dziesięcioleci smak i jakość tych wyrobów znajdują wysokie uznanie wśród konsumentów.

Zobacz również

Dramatyczny finał kąpieli w Bugu. Wydobyto ciała dwóch nastolatków

Dramatyczny finał kąpieli w Bugu. Wydobyto ciała dwóch nastolatków

Kibice Korony na meczu z Puszczą w Krakowie. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Kibice Korony na meczu z Puszczą w Krakowie. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Polecamy

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Łaskovia Łask na podium mistrzostw Polski. WKS Wieluń nie wywalczył awansu do I ligi

Łaskovia Łask na podium mistrzostw Polski. WKS Wieluń nie wywalczył awansu do I ligi

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!