18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

O kuchni w Soplicowie na wykładzie wieluńskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

Daniel Sibiak
Podczas świątecznego wykładu słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku otrzymali zaproszenie do Soplicowskiego stołu. To właśnie kuchnia w „Panu Tadeuszu” była tematem przewodnim dzisiejszego wykładu połączonego z recytacją wybranych fragmentów dotyczących posiłków.

Zgromadzeni dowiedzieli się, że nie liczyła się jakość jedzenia, tylko ilość. Stoły miały się uginać od pysznych posiłków, a trunki lać strumieniami. Pito wtedy wódkę gdańską, siwuchę, spirytus, malagę, węgrzyn, miód lipcowy oraz piwo.

- Stół pełnił bardzo ważną rolę - jednoczył. Posiłki odbywały się o określonej porze. Wzywano do nich nawet dzwonkiem, a przy stole nie tylko biesiadowano, ale i rozmawiano o ważnych tematach - mówiła jedna ze studentek.

Do Soplicowa zapraszano na śniadania, obiady i kolacje. I tak panie po wypiciu kawy jadły polewkę piwną z białym serem zwaną gramatką. Pierwszy obiad odbywał się po grzybobraniu. Mężczyzna, który przyniósł najbardziej okazały grzyb w nagrodę siadał przy stole przy najładniejszej pannie. Bardzo popularny był także bigos, czernina oraz śliżyki wigilijne, których nie zabrakło na świątecznym spotkaniu studentów. Wigilijne danie na słodko przygotowała dla wszystkich Krystyna Mydlarz.

Wykład zakończył się życzeniami i wspólnym śpiewaniem kolęd.

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto