Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Awanse, medale i odznaczenia na Dniu Strażaka. Zobacz kto został uhonorowany

Awanse, medale i odznaczenia na Dniu Strażaka. Zobacz kto został uhonorowany

Problemy na ul. Konopnickiej. Zamkną zjazd w kierunku hotelu Forum. Będą utrudnienia

Problemy na ul. Konopnickiej. Zamkną zjazd w kierunku hotelu Forum. Będą utrudnienia

Polecamy

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Oficjalnie! Rumun Gheorghe Cretu poprowadzi Skrę Bełchatów!

Oficjalnie! Rumun Gheorghe Cretu poprowadzi Skrę Bełchatów!

Pędziła 109 km/h w terenie zabudowanym w Raczynie. 23-latka straciła prawo jazdy

Pędziła 109 km/h w terenie zabudowanym w Raczynie. 23-latka straciła prawo jazdy