W skrócie
Domowy sernik pistacjowy można przygotować na zimno lub tradycyjnie upiec go w piekarniku. Podpowiadamy, jak zrobić klasyczny sernik pistacjowy z dodatkiem mascarpone pieczony na ciasteczkowym spodzie. Wypróbuj prosty przepis na delikatny sernik na święta.
Sernik pistacjowy – prosty przepis
Liczba porcji: dla 9 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 700 g kremowego twarogu,
- 100 g sera mascarpone,
- 100 g szklanki cukru,
- 100 ml mleka lub śmietanki 30%,
- 10 ml ekstraktu z wanilii,
- 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego,
- 200 g pasty pistacjowej,
- 5 dużych jajek.
Spód:
- 150 g herbatników,
- 50 g roztopionego masła.
Jak zrobić sernik pistacjowy?
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli osiągnąć około 20° Celsjusza.
- Herbatniki należy rozdrobnić w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S, a następnie wlać do nich masło. Powinny nabrać konsystencji mokrego piasku.
- Twaróg należy wymieszać z serkiem mascarpone, a następnie połączyć z mlekiem lub śmietanką na gładką masę.
- Białka trzeba oddzielić od żółtek.
- Żółtka trzeba ubić z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
- Ubite żółtka należy wymieszać z masą serową.
- Do masy serowej należy dodać przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Kolejnym krokiem jest dodanie pasty pistacjowej do masy serowej.
- Do masy na sernik pistacjowy należy powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
- Masę należy przelać do tortownicy wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia z rozkruszonymi herbatnikami.
- Spód formy trzeba obłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej i wstawić ją do większej blachy.
- Następnie do blachy należy wlać gorącą wodę do połowy wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza na 30 minut.
- Kolejnym krokiem jest zmniejszenie temperatury do 140° Celsjusza. Sernik pistacjowy powinien być pieczony jeszcze przez 20 minut.
- Można także upiec sernik pistacjowy bez użycia pary wodnej. W takim przypadku trzeba piec sernik przez godzinę przez 160° Celsjusza.
- Po tym czasie należy zostawić go w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Czytaj także:
Biała czekolada w serniku pistacjowym
Domowy sernik pistacjowy może też być przyrządzony z dodatkiem białej czekolady. Wtedy nie trzeba dodawać do niego mascarpone.
Jaka polewa na sernik pistacjowy?
Biała czekolada będzie smakować także w roli polewy czekoladowej. Na gęstym białym ganachu będzie można ułożyć rozkruszone kawałki pistacji lub suszonych malin. W ramach ozdoby na serniku pistacjowym stosuje się również suszone płatki kwiatów np.: róży lub chabrów. Ponadto można przyrządzić polewę pistacjową z białej czekolady i łyżeczki pasty z pistacji.
Krem pistacjowy, a pasta pistacjowa
Aby uzyskać sernik najwyższej jakości i mający idealny głęboki smak należy korzystać z pasty pistacjowej. Są to zmielone orzechy na gładką masę. Niekiedy dodaje się do nich odrobinę oleju, aby ułatwić proces mielenia. W sklepach spożywczych dostępne są też kremy pistacjowe. Nie są to produkty jednorodne. W ich składzie znajduje się między innymi cukier, olej palmowy i sól. W niektórych produktach znaleźć można barwnik mający zintensyfikować zielony kolor. Zachęcamy do zrobienia pasty pistacjowej we własnej kuchni z naturalnych orzechów.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?