Najlepsze lodziarnie w Wieluniu. Polecane miejsca we wrześniu 2023

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Wieluniu
Najlepsze lody w Wieluniu WS Studio
Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć dobre lodziarnie w Wieluniu. Wakacyjny czas na pewno większości z nas się z nimi kojarzy. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez orzeźwiającego deseru, jakim właśnie są lody. Sprawdź jak powstały i gdzie je wynaleziono. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Wieluniu.

Jakie były pierwsze lody?

Po raz pierwszy w starożytnych Chinach wspominano o deserach z mleka, owoców i lodu. W Europie również zajadali się tymi rarytasami wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i niezbyt prosty w wykonaniu z powodu konieczności transportu lodu z gór.

W epoce Renesansu włoski architekt i kucharz odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z solą i lodem zmrozi się on. Pierwsza prawdziwa lodziarnia pod nazwą Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

W Polsce w dwudziestoleciu międzywojennym modne stało się chodzenie do lodziarni i cukierni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, a w ofercie znajdowały się podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

W czasach PRL-u lody produkowano na większą skalę, a ich spożywanie stało się popularne. Na początku rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je za pomocą łyżek na andruty lub wafle. Oferowane wówczas smaki nie były zbyt urozmaicone. Na ogół były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo komponowano nowe smaki, a ich produkcja stawała się coraz większa. Podawane były w waflowych pucharkach, zaczęto wytwarzać także lody gałkowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

Obecnie lody wytwarzane są z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Wciąż jednak można spotkać w Wieluniu lodziarnie, w których podobnie, jak kiedyś wykonuje się pracę z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Wieluniu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Wieluniu

katalog firm

Jakie rodzaje lodów możesz dostać w lodziarniach w Wieluniu?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. W czasie kiedy gości u nas lato na każdym kroku możemy napotkać lodziarnie podające lody włoskie, z automatu oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Inną opcją są lody w gałkach. Możemy także skusić się na sorbety robione z owoców i wody.

Lody włoskie sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

Lody wegańskie są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. Są to zazwyczaj sorbety oraz lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Które lody są najmniej kaloryczne?

Gdy sięgamy po lody zastanawiamy się zapewne czy są kaloryczne i czy nie zaszkodzą naszej figurze. W zależności od rodzaju lodów porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. Gałka lodów waniliowych dostarczy nam około 130 kcl. Porównując to do innych deserów jest to mało. Bez obaw możemy więc spożywać je podczas upałów.

Najzdrowsze mogą okazać się lody zrobione samodzielnie w domu. W tym celu można wykorzystać jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie małej ilości cukru lub jego zamiennika spowoduje, że kaloryczność będzie jeszcze niższa.

Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie