Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mieszkańcy powiatu wieluńskiego przygotowują się do świąt! ZDJĘCIA, PRZEPISY

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Wigilia 2020 już za dwa tygodnie. Mieszkańcy powiatu wieluńskiego powoli przygotowują się do tegorocznych świąt. Jak się okazuje, wiele rzeczy można zrobić znacznie wcześniej. Należą do nich między innymi zakwasy na barszcz, uszka, pierogi, śledzie w wielu postaciach i wiele innych. Można również upiec ciasto, żeby się upewnić, że na pewno nam wyjdzie i nie być niemiło zaskoczonym w ostatniej chwili...

Wigilia 2020. Co można już przygotować?

Jak się okazuje, wiele rzeczy można zrobić znacznie wcześniej. Należą do nich między innymi zakwasy na barszcz, uszka, pierogi, śledzie w wielu postaciach i wiele innych. Niektórzy inwestują także w swojskie wędliny. Nie ma przecież nic pyszniejszego niż swojska, smacznie uwędzona szyneczka czy karczek. By nie być zaskoczonym, warto jeszcze przed świętami wypróbować przepisy na świąteczne wypieki. W szczególności, jeśli wymarzyło nam się ciasto, które próbowaliśmy u kogoś lub też z przepisu, który nam się spodobał.

Pierogi i uszka na wigilijny stół

Wielu z nas rezygnuje z zakupu gotowych, sklepowych wyrobów i stawia na swojskie pierogi czy uszka. Jeśli jednak brakuje nam czasu, nie oznacza to, że jesteśmy skazani na produkty ze sklepowych półek. Nie brakuje bowiem osób, które chętnie przygotują za nas tego typu potrawy. Bez konserwantów i wzmacniaczy smaku- takie wyroby poleca znany i lubiany kucharz z Wielunia.

Uszka pakowane są próżniowo , więc można zamrozić i mogą oczekiwać na święta lub można zjeść już- zachęca Sebastian Michałczyk.

Mieszkańcy powiatu wieluńskiego przygotowują się do świąt! Z...

Dobry zakwas to udany barszcz

Przepis na zakwas buraczany:

  • 1 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej

Buraki umyć, obrać i pokroić na grube plastry lub w kostkę. Ułożyć je w naczyniu kamiennym lub słoiku. Wrzucić przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać posoloną wodą. Tak przygotowany zakwas może stać nawet kilka tygodni.

Grunt to dobre ciasto

Delikatne, rozpływające się w ustach- o takim cieście na pierogi czy uszka marzy każdy z nas. My stawiamy na ciasto wyrabiane z ciepłym mlekiem, bez dodatku jajek. A wy macie swój wypróbowany przepis na idealne ciasto pierogowe?

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka( gdy ciasto się nie klei odpowiednio, dolewamy)
  • 3 łyżki oleju
  • odrobina soli

Święta na słodko. Jakie ciasta na święta Boże Narodzenie 2020

Miodownik z masą grysikową
Ciasto na spody:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowe
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 125 g zimnego masła

Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blaszkę wcześniej pokrytą papierem do pieczenia i piec 15 minut. UWAGA !!! W ten sposób pieczemy tylko 2 z trzech blatów. Każdy z upieczonych blatów delikatnie ściągamy z papieru.
Masa grysikowa

  • 1 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 250 g masła lub margaryny

Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę gotujemy z 0,5 szklanki cukru. W 1 szklance mleka mieszamy 10 łyżek kaszy manny, wylewamy na gotujące się mleko i mieszając czekamy, aż zgęstnieje do konsystencji lekko lejącej- po wystudzeniu zgęstnieje. Kaszę mannę studzimy.Masło lub margarynę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę cały czas miksując i tworząc w ten sposób krem.Kremem przekładamy spody, blat z orzechami ma być na samej górze.
Blat orzechowy

  • 30-40 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 75 g masła lub margaryny

Trzecią część ciasta wałkujemy. Do garnka dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia. Na rozwałkowany blat ułożony na papierze wykładamy przygotowaną masę orzechową. Pieczemy około 15-20 minut i układamy na samej górze ciasta.

Piernik staropolski

  • 170 g miodu
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 330 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • 25 g przyprawy do piernika
  • 300 g powideł śliwkowych

Polewa

  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100-150 ml śmietany kremówki

Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź. Sodę wymieszaj z mlekiem. Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika. Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj.Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do zimnego miejsca i przechowaj 2 tygodnie.
Po wyjęciu ciasta: Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i podsypując mąką rozwałkuj je na prostokąt o wielkości około 39/26 cm.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż ciasto i wyrównaj. Piecz w 170 stopniach przez około 15 - 20 minut.Następnie podziel je na trzy równe części (tnij wzdłuż dłuższego boku). Posmaruj jedną część ciasta połową powideł, przykryj drugim kawałkiem, znowu posmaruj powidłami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
Owiń ciasto w papier do pieczenia, ułóż na deseczce, przyciśnij z wierzchu inną ciężką deseczką albo grubą książką i odstaw do zmięknięcia.Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita. Polej piernik polewą.

Pyszna i prosta szarlotka
Ciasto kruche;

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Jabłka 4-5 sztuk, obrane ze skórki i pokrojone w plastry
Cynamon
Sposób przygotowania:
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na pól godziny. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Pozostałe ciasto delikatnie rozwałkować i układać kawałkami wierzch, tak aby przykryć jabłka. Piec 60 minut temp. 180 stopni. Można podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Magiczny czas przygotowań

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto