Nasza Loteria

Kupiłeś to mięso w Lidlu? Grozi ci zatrucie Salmonellą! GIS wycofuje partię produktu ze względu na skażenie groźnymi bakteriami

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Salmonellę wykryto w partii mięsa z Lidla. Nie należy go jeść! Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że spożycie produktu skażonego bakteriami może wywołać zatrucie pokarmowe groźnymi pałeczkami Salmonella. Zobacz szczegóły.

Spis treści

Badanie jakości i mięso mielone
Mięso mielone łatwiej zanieczyścić podczas produkcji niż to kawałkowane. freepik, GIS

Ostrzeżenie GIS: bakterie w mięsie

Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o zagrożeniu związanym ze spożyciem mięsa z jednej z popularnych sieci handlowych. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto w nim bakterie z rodzaju Salmonella. Obecność patogenu stwierdzono w trzech z pięciu badanych próbek.

Przód opakowania mięsa z partii wycofanej przez GIS 26.09.2023
Opakowanie mięso z partii wycofanej 26.09.2023 Główny Inspektor Sanitarny

Szczegóły odnośnie wycofanego produktu:

  • nazwa produktu – mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik,
  • numer partii – 5508365 04011323,
  • termin przydatności do spożycia – 27.09.2023,
  • producent – Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE,
  • wyprodukowano dla – Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.

Salmonella w mięsie mielonym z Lidla to ryzyko zatrucia

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella stwarza ryzyko zatrucia pokarmowego – salmonellozy durowej i jelitowej. Jak podaje GIS, drogą zakażenia tą groźną bakterią jest nie tylko żywność od chorych zwierząt (a więc także jaja i mleko), ale też inne skażone produkty i sprzęt, np. kuchenny.

Dowiedz się też: Czym różni się grypa jelitowa od zatrucia pokarmowego?

Poinformowano, że po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonelli producent rozpoczął procedurę wycofania zakwestionowanej partii produktu z rynku we współpracy z dystrybutorem i niezwłocznie podjął wszelkie działania, by wyeliminować ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego produktów.

Jednocześnie ustalany jest sposób dystrybucji zanieczyszczonej produktu i przyczyny jego wystąpienia. Mięso to nie nadaje się do spożycia, jeśli jednak do tego doszło i wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem. Warto wiedzieć, że z powodu Salmonelli wycofano niedawno również inne produkty, m.in. kurkumę, majeranek, kefir, jajka, kiełbasę czy tatar wołowy.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kupiłeś to mięso w Lidlu? Grozi ci zatrucie Salmonellą! GIS wycofuje partię produktu ze względu na skażenie groźnymi bakteriami - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto