Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kozia broda. Pyszny i zdrowy grzyb coraz częściej gości w koszykach grzybiarzy. PRZEPISY

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Siedzuń sosnowy czyli kozia broda coraz częściej trafia do koszyków grzybiarzy. To jeden z najsmaczniejszych grzybów. Dodatkowo ma on udowodnione właściwości zdrowotne. Jak go przyrządzić ? Zobaczcie nasze propozycje

Kozia broda- smaczna i zdrowa

Jeszcze do niedawna pod ochroną, dziś już coraz częściej w koszykach grzybiarzy. Siedzuń sosnowy, inaczej kozia broda ma bardzo charakterystyczny wygląd. Przypomina rozrośniętą naturalną morską gąbkę. Kozia broda potrafi osiągnąć spore rozmiary i ważyć nawet kilka kilogramów. Grzyb ten uważany jest za jeden z najsmaczniejszych. Jego smak jest lekko orzechowy.Kozia broda ma też intensywny zapach, szczególnie odczuwany po sparzeniu. Siedzunia sosnowego, jak sama nazwa wskazuje, najłatwiej spotkać tam, gdzie rosną sosny. Bardzo często wyrasta u podstawy pnia tych drzew. Można go również spotkać w bliskiej okolicy świerków.

Kozia broda. Pyszny i zdrowy grzyb coraz częściej gości w ko...

Kozia broda- właściwości

Grzyb ten jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Badania wykazały, że posiada on składniki, które mogą zapobiegać i leczyć powszechne choroby takie jak cukrzyca, nowotwory czy też przyspieszać gojenie się ran. Ponadto mają korzystny wpływ na układ odpornościowy.
Właściwości:

  • przeciwcukrzycowe - zmniejsza poziom glukozy w surowicy krwi, zmniejsza poziom insuliny, przyspiesza gojenie się ran u cukrzyków.
  • przeciwnowotworowe - zmniejsza aktywność komórek nowotworowych, doprowadzając do spadku ich żywotności, wzmacnia odpowiedź immunologiczną przeciw nowotworom i stymuluje komórki układu odpornościowego
  • przeciwzapalne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwutleniające.

Kozie brody PRZEPISY

Siedzunia sosnowego można smażyć, suszyć, gotować. Przyrządzisz z niego flaczki grzybowe, zupę, smażonkę czy grzybowego schabowego. Idealne smakuje przesmażony jedynie na masełku i cebulce, a także w postaci gotowanej z dodatkiem mięsa i warzyw. Przed przystąpieniem do przyrządzania ważne jest, aby grzyba dokładnie umyć i dla pewności sparzyć.

Flaczki z koziej brody
Gotujemy bulion według uznania, najlepiej na bazie udka czy skrzydełek z dodatkiem warzyw ( marchew , pietruszka, seler). Mięso i warzywa kroimy w kostkę lub paseczki. Do gotowego wywaru dodajemy pociętego w paski grzyba i trzymać na ogniu jeszcze parę minut. Doprawiamy do smaku.

Schabowy z koziej brody

Kozią brodę kroimy w plastry. Solimy i pieprzymy. Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy dosłownie po 3-4 minuty z każdej strony.

Jajecznica z kozią brodą

Na masełku przesmażamy cebulkę. Następnie dodajemy posiekaną kozią brodę. Chwilę przesmażamy. Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku.

Marynowana kozia broda
Kozią brodę kroimy, dodajemy poszatkowaną w wiórki marchew, cebulę, białą gorczycę i zalewamy zalewą z wody i octu w proporcji 2:1 z dodatkiem łyżki soli kamiennej niejodowanej i miodu.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto