KGW w Józefinie wygrywa Bitwę Regionów w powiecie wieluńskim. Jakie dania przygotowały koła gospodyń? ZDJĘCIA, FILM

Marcin Stadnicki
Marcin Stadnicki
Koło Gospodyń Wiejskich w Józefinie będzie reprezentować powiat wieluński w wojewódzkim etapie kulinarnego konkursu "Bitwa regionów". Panie w sobotę w Osjakowie zaprezentowały "Udziec z dzika w leśnej otulinie" i tym daniem wygrały powiatowy etap rywalizacji. Pyszne dania serowały też wszystkie inne koła i stowarzyszenia. W naszej galerii zdjęć znajdziecie opisy potraw konkursowych. Przedstawiciele kół i stowarzyszeń zaprezentowali je także przed kamerą, co możecie zobaczyć w naszym materiale wideo. Nie zazdrościmy jury, że musiało wybierać między tymi pysznościami!

W minioną sobotę w Osjakowie odbyły się dwie imprezy promujące kulturę ludową w jednym czasie. Mowa o Powiatowym Przeglądzie Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery i konkursie kulinarnym dla kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń "Bitwa Regonów".

Na powiatowy etap "Bitwy" koła i stowarzyszenia przygotowały doskonałe potrawy zakorzenione w lokalnej tradycji. Niektóre z nich, to dania już niemal zapomniane, które dzięki KGW wracają na stoły.

Pierwsze miejsce w konkursie zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Józefinie, które a danie konkursowe przygotowały sztukę mięsa z dzika w "leśnej otulinie". KGW w Józefinie wygrywając etap powiatowy konkursu będzie reprezentować powiat wieluński na etapie wojewódzkim "Bitwy Regionów".

Otulinę podanej na konkursie dziczyzny stanowiły zielone kopytka, grzybki: kurki i borowiki w sosie, a do tego panie zaserwowały buraczki z miodem.

Drugie miejsce w konkursie zajęło Stowarzyszenie "Wrońsko Moja Maleńka Ojczyzna". Panie zaprezentowały bardzo ciekawe danie, a mianowicie zupę Grusconkę. Zupa podawana jest z prażuchami skwarkami i kwaśną śmietaną. To danie już niemal zapomniane. Zupa powstaje z gruszek ulęgałek, a panie ze stowarzyszenia przywracają mu świetość.

Trzecie miejsce wywalczyło**Koło Gospody Wiejskich Dębina - Skaleniec, które zaserwowało prażuchy okraszone smażonym boczkiem i cebulką podawane z kwaśnym mlekiem.**

Wyróżnienie w konkursie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bieńcu za zupę dyniową.

Podczas konkursu można było skosztować jeszcze takich przysmaków jak: ozorki w sosie słodko-kwaśnym przygotowane przez KGW w Łyskorni, serowe giczołki przygotowane przez KGW w Mierzycach, czy bigos myśliwski z grzybami leśnymi, który przyrządziły panie z SGW w Młynisku.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Józefinie będą reprezentować powiat wieluński w wojewódzkim etapie "Bitwy Regionów"

KGW w Józefinie wygrywa Bitwę Regionów w powiecie wieluńskim...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie