Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

KGW w Józefinie wygrywa Bitwę Regionów w powiecie wieluńskim. Jakie dania przygotowały koła gospodyń? ZDJĘCIA, FILM

Marcin Stadnicki
Marcin Stadnicki
Wideo
od 16 lat
Koło Gospodyń Wiejskich w Józefinie będzie reprezentować powiat wieluński w wojewódzkim etapie kulinarnego konkursu "Bitwa regionów". Panie w sobotę w Osjakowie zaprezentowały "Udziec z dzika w leśnej otulinie" i tym daniem wygrały powiatowy etap rywalizacji. Pyszne dania serowały też wszystkie inne koła i stowarzyszenia. W naszej galerii zdjęć znajdziecie opisy potraw konkursowych. Przedstawiciele kół i stowarzyszeń zaprezentowali je także przed kamerą, co możecie zobaczyć w naszym materiale wideo. Nie zazdrościmy jury, że musiało wybierać między tymi pysznościami!
od 16 lat

W minioną sobotę w Osjakowie odbyły się dwie imprezy promujące kulturę ludową w jednym czasie. Mowa o Powiatowym Przeglądzie Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery i konkursie kulinarnym dla kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń "Bitwa Regonów".

Na powiatowy etap "Bitwy" koła i stowarzyszenia przygotowały doskonałe potrawy zakorzenione w lokalnej tradycji. Niektóre z nich, to dania już niemal zapomniane, które dzięki KGW wracają na stoły.

Pierwsze miejsce w konkursie zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Józefinie, które a danie konkursowe przygotowały sztukę mięsa z dzika w "leśnej otulinie". KGW w Józefinie wygrywając etap powiatowy konkursu będzie reprezentować powiat wieluński na etapie wojewódzkim "Bitwy Regionów".

Otulinę podanej na konkursie dziczyzny stanowiły zielone kopytka, grzybki: kurki i borowiki w sosie, a do tego panie zaserwowały buraczki z miodem.

Drugie miejsce w konkursie zajęło Stowarzyszenie "Wrońsko Moja Maleńka Ojczyzna". Panie zaprezentowały bardzo ciekawe danie, a mianowicie zupę Grusconkę. Zupa podawana jest z prażuchami skwarkami i kwaśną śmietaną. To danie już niemal zapomniane. Zupa powstaje z gruszek ulęgałek, a panie ze stowarzyszenia przywracają mu świetość.

Trzecie miejsce wywalczyło**Koło Gospody Wiejskich Dębina - Skaleniec, które zaserwowało prażuchy okraszone smażonym boczkiem i cebulką podawane z kwaśnym mlekiem.**

Wyróżnienie w konkursie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bieńcu za zupę dyniową.

Podczas konkursu można było skosztować jeszcze takich przysmaków jak: ozorki w sosie słodko-kwaśnym przygotowane przez KGW w Łyskorni, serowe giczołki przygotowane przez KGW w Mierzycach, czy bigos myśliwski z grzybami leśnymi, który przyrządziły panie z SGW w Młynisku.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Józefinie będą reprezentować powiat wieluński w wojewódzkim etapie "Bitwy Regionów"

KGW w Józefinie wygrywa Bitwę Regionów w powiecie wieluńskim...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto