W minioną sobotę w Osjakowie odbyły się dwie imprezy promujące kulturę ludową w jednym czasie. Mowa o Powiatowym Przeglądzie Folkloru Ziemi Wieluńskiej im. Marka Dery i konkursie kulinarnym dla kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń "Bitwa Regonów".
Na powiatowy etap "Bitwy" koła i stowarzyszenia przygotowały doskonałe potrawy zakorzenione w lokalnej tradycji. Niektóre z nich, to dania już niemal zapomniane, które dzięki KGW wracają na stoły.
Pierwsze miejsce w konkursie zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Józefinie, które a danie konkursowe przygotowały sztukę mięsa z dzika w "leśnej otulinie". KGW w Józefinie wygrywając etap powiatowy konkursu będzie reprezentować powiat wieluński na etapie wojewódzkim "Bitwy Regionów".
Otulinę podanej na konkursie dziczyzny stanowiły zielone kopytka, grzybki: kurki i borowiki w sosie, a do tego panie zaserwowały buraczki z miodem.
Drugie miejsce w konkursie zajęło Stowarzyszenie "Wrońsko Moja Maleńka Ojczyzna". Panie zaprezentowały bardzo ciekawe danie, a mianowicie zupę Grusconkę. Zupa podawana jest z prażuchami skwarkami i kwaśną śmietaną. To danie już niemal zapomniane. Zupa powstaje z gruszek ulęgałek, a panie ze stowarzyszenia przywracają mu świetość.
Trzecie miejsce wywalczyło**Koło Gospody Wiejskich Dębina - Skaleniec, które zaserwowało prażuchy okraszone smażonym boczkiem i cebulką podawane z kwaśnym mlekiem.**
Wyróżnienie w konkursie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bieńcu za zupę dyniową.
Podczas konkursu można było skosztować jeszcze takich przysmaków jak: ozorki w sosie słodko-kwaśnym przygotowane przez KGW w Łyskorni, serowe giczołki przygotowane przez KGW w Mierzycach, czy bigos myśliwski z grzybami leśnymi, który przyrządziły panie z SGW w Młynisku.
KGW w Józefinie wygrywa Bitwę Regionów w powiecie wieluńskim...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?