Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Te zasady musisz znać! Zrób letnie porządki w lodówce

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Raz w tygodniu przejrzyjmy zawartość lodówki i usuńmy produkty niezdatne do spożycia. Co 2-3 tygodnie powinniśmy odłączyć lodówkę od prądu, opróżnić ją i dokładnie umyć. Jeśli nasza lodówka jest wolnostojąca, to co 3 miesiące odsuńmy ją od ścian i usuńmy zalegający kurz.
Raz w tygodniu przejrzyjmy zawartość lodówki i usuńmy produkty niezdatne do spożycia. Co 2-3 tygodnie powinniśmy odłączyć lodówkę od prądu, opróżnić ją i dokładnie umyć. Jeśli nasza lodówka jest wolnostojąca, to co 3 miesiące odsuńmy ją od ścian i usuńmy zalegający kurz. belchonock/123RF.com
Właściwe przechowywanie jedzenia w lodówce jest kluczowe, żeby żywność nie psuła się i zachowała wszystkie wartości odżywcze. Dania przygotowane ze świeżych produktów smakują najlepiej i są zdrowe. Utrzymanie porządku w lodówce jest kluczowe, żeby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia. Niektórych produktów nie powinniśmy trzymać w chłodziarce, bo to im nie służy. Czas na lodówkowe porządki!

Prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce jest niezmiernie ważne dla zdrowia. Codzienne posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych składników, które zawierają witaminy i minerały, a pozbawione są szkodliwych substancji. Odpowiednio poukładane jedzenie w lodówce dłużej zachowuje świeżość i wartości odżywcze, a także zdatność do zjedzenia. Zróbmy więc porządek w lodówce!

Spis treści

Zacznij od przeglądu lodówki

Najpierw opróżnijmy urządzenie ze wszystkiego i przejrzyjmy zawartość lodówki. Pozbądźmy się jedzenia przeterminowanego i niewyglądającego świeżo. W kolejnym kroku posortujmy jedzenie wg rodzajów. Wyjmijmy wszystkie półki i dokładnie je umyjmy. Wyczyśćmy również wnętrze lodówki. Otwarte wędliny i sery umieśćmy w pojemnikach, żeby nie wysychały. Następnie postarajmy się rozmieścić jedzenie w lodówce wg poniższych zasad.

Czytaj też: Lodówka na kosmetyki to must have czy zbędny gadżet? Sprawdź, co możesz w niej przechowywać i czy faktycznie potrzebujesz mini lodówki

Zobacz, jak prawidłowo rozmieszczać jedzenie w lodówce

Produkty spożywcze powinny być przechowywane w odpowiedni sposób, żeby zachowały wszystkie właściwości odżywcze i długo pozostały świeże.

Optymalna temperatura przechowywania jedzenia:

  • suche jedzenie: 10-15℃,
  • owoce i warzywa: 3-7℃,
  • nabiał: 2-4℃,
  • mięso: 0-2℃,
  • ryby, owoce morza: -1/1℃.

Dlatego jedzenie powinno się układać w lodówce wg asortymentu, pamiętając, że na poszczególnych półkach panuje trochę inna temperatura.

Zasady układanie produktów spożywczych na półkach w lodówce:

  • górna półka (temp. ok. 8℃) – nabiał (jogurty, kefiry, śmietany, mleko, sery, jajka), dżemy, konfitury, ciasta;
  • środkowa półka (temp. ok. 4-5℃) – wędliny, dania gotowe, sałatki, garnki z obiadem;
  • dolna półka (temp. ok. 2℃) – surowe mięso, świeże ryby i owoce morza;
  • szuflady (temp. ok. 7-10℃) – owoce i warzywa (przechowuj w osobnych szufladach);
  • półki drzwiowe (temp. ok. 10℃) – soki, napoje, oleje roślinne, przetwory domowe, masło, sosy, musztardę, ketchup, chrzan.

Żeby wolnostojąca lodówka działała prawidłowo, powinien być zachowany odstęp ok. 5 cm od ściany i zabudowy kuchennej. Pozwoli to na odpowiednią cyrkulację powietrza. Unikajmy też ustawiania sprzętu bezpośrednio przy grzejniku i innych źródłach ciepła, które mogą zakłócić jego pracę i generować większe zużycie prądu. Nie powinno się też umieszczać lodówki bezpośrednio przy piekarniku.

Pamiętaj o kilku zasadach przechowywania jedzenie w lodówce

  1. Nie przeładowuj półek i pozostaw odstęp pomiędzy poszczególnymi produktami.
  2. Nie umieszczaj w lodówce ciepłego jedzenia.
  3. Do przechowywania żywności wykorzystuj akcesoria przeznaczone do kontaktu z żywnością: specjalne pojemniki z pokrywą z tworzywa, porcelany, szkła; woreczki strunowe, pojemniki próżniowe i silikonowe; folie aluminiową, spożywczą oraz papier śniadaniowy.
  4. Nie trzymaj w lodówce: bananów, cebuli, czosnku i ziemniaków.
  5. Surowe mięso i ryby umieść w szczelnie zamykanych pojemnikach, żeby nie kapały i nie stykały się z pozostałym jedzeniem.
  6. Jedzenie z krótkim terminem ważności przechowuj z przodu lodówki w widocznym miejscu, żeby się nie przeterminowało.
  7. Jedzenie w otwartych puszkach, przed włożeniem do lodówki umieść w plastikowym pojemniku.
  8. Nie przechowuj luzem na półach produktów o intensywnym zapachu.

Raz w tygodniu przejrzyjmy zawartość lodówki i usuńmy produkty niezdatne do jedzenia. Co 2-3 tygodnie powinniśmy odłączyć lodówkę od prądu, opróżnić ją i dokładnie umyć. Jeśli nasza lodówka jest wolnostojąca, to co 2-3 miesiące odsuńmy ją od ścian i usuńmy zalegający kurz.

Dodaj firmę Autopromocja

Stoły na miarę Twojej rodziny

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Te zasady musisz znać! Zrób letnie porządki w lodówce - RegioDom.pl

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto