MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia barokowa...
fot. Europa w XVII wieku

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kuchnia barokowa

Dzięki rękopisowi wydanemu w 1686 roku o tytule Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne wiemy dokładnie, co pojawiało się na staropolskich stołach.

Były to w dużej mierze zapomniane już rośliny, takie jak berberys, czarny bez, ber (podobny do prosa), manna (zboże), barszcz zwyczajny. Wyjątkowym przysmakiem były galarety mięsne i rybne.

Na stołach gościły także polewki, czyli zupy, w tym słynna czarna polewka. Przyrządzana była z mięsiw, kopru i juchy, czyli krwi zabitego zwierzęcia.

Dopiero od XVI wieku można było w Polsce posmakować cukru, który wcześniej był produktem egzotycznym, jednak jeszcze w 1648 roku za ćwierć kilograma trzeba było zapłacić aż 600 dzisiejszych złotych. W kuchniach dworskich i magnackich cukier stał się zatem synonimem luksusu, wypierając stopniowo miód.

Zobacz również

Kręcą film na Podhalu. Główna droga przez Kościelisko była czasowo zamykana

Kręcą film na Podhalu. Główna droga przez Kościelisko była czasowo zamykana

Przelewy z ZUS wyniosą ponad 10 tys. zł. Świetna informacja dla wielu osób

Przelewy z ZUS wyniosą ponad 10 tys. zł. Świetna informacja dla wielu osób

Polecamy

Spycimierskie Boże Ciało 2024. Będą zmiany w organizacji ruchu. Jakie?

Spycimierskie Boże Ciało 2024. Będą zmiany w organizacji ruchu. Jakie?

Strefa Czystego Transportu na nowych zasadach. Od kiedy będą ograniczenia?

Strefa Czystego Transportu na nowych zasadach. Od kiedy będą ograniczenia?

Burmistrz Kamienia z wotum zaufania i absolutorium za 2023 rok

Burmistrz Kamienia z wotum zaufania i absolutorium za 2023 rok