Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Biesiady u Chrobrego...
fot. Jan Matejko, Koronacja pierwszego króla Polski, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Biesiady u Chrobrego

Biesiady zwykle związane były ze świętami, uroczystościami rodzinnymi lub przyjmowaniem darzonych szacunkiem gości. Najwcześniejszym przykładem tego typu opisanej uczty było przyjęcie wydane podczas Zjazdu Gnieźnieńskiego, które wywarło wrażenie na cesarzu Ottonie III. Gall Anonim opisywał:

Przygotował [Bolesław Chrobry] na przybycie cesarza przedziwne cuda (…) urządzając podczas trzech dni (…) prawdziwe królewskie i cesarskie biesiady.

Same potrawy zapewne nie różniły się znacząco od tych serwowanych na stołach Mieszka I. Wiadomo, że codziennie na stołach królewskich Chrobrego gościły mięsiwa, ryby i ptactwo.

Zobacz również

Próba policyjnego kamuflażu na wyjeździe z Rybnika? Radiowóz wylądował... w rowie

Próba policyjnego kamuflażu na wyjeździe z Rybnika? Radiowóz wylądował... w rowie

Trzecia wygrana z rzędu Odry Opole. Są o krok od baraży. Teraz każdy mecz jest ważny

Trzecia wygrana z rzędu Odry Opole. Są o krok od baraży. Teraz każdy mecz jest ważny

Polecamy

Skrzyżowanie przy placu dworcowym w Radomiu do przebudowy

Skrzyżowanie przy placu dworcowym w Radomiu do przebudowy

Kontrakt w Comarch Cracovii. Zdolny zawodnik zostaje

Kontrakt w Comarch Cracovii. Zdolny zawodnik zostaje

Młody człowiek spadł z wysokości około sześciu metrów. Nie przeżył

Młody człowiek spadł z wysokości około sześciu metrów. Nie przeżył