Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gospoda w Goszczanowie zawdzięcza sukces Kuchennym Rewolucjom Magdy Gessler [FOTO,WIDEO]

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Kuchenne rewolucje Magdy Gessler mają już 10 lat. Przez ten czas powstało aż 269 odcinków. W jednym z nich Magda Gessler zawitała w Goszczanowie w powiecie sieradzkim, ruszając na ratunek właścicielce restauracji "Ibis". Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć

Nie zabrakło emocji, pretensji o brak lokalnych produktów i porządków, z których słynie Magda Gessler. Efekt jednak okazał się być oszałamiający. Odcinek możesz zobaczyć tutaj

Z restauracji "Ibis" zrobiła się Gospoda Kaczki za wodą, a jej specjałem została oczywiście kaczka w różnych odsłonach. Od Kuchennych rewolucji w Goszczanowie minęły dwa lata, a lokal nie tylko nadal utrzymuje poziom narzucony przez Magdę Gessler, ale dodatkowo poszerza swoją ofertę, wprowadzając do menu smakołyki, oczywiście wszystkie oparte na lokalnych, pysznych produktach.

-Sam udział w Kuchennych Rewolucjach wspominamy jako jedno z najważniejszych i niezwykle stresujących momentów w naszym życiu. Z pewnością był to też najbardziej przełomowy moment w całych 26 latach naszej działalności. Jesteśmy ogromnie wdzięczni organizatorom, producentom i przede wszystkim samej Magdzie Gessler za pomoc, wszystkie rady, wskazówki, pomysły i przepisy. Możemy otwarcie, bez cienia wstydu powiedzieć, że udziałowi w programie zawdzięczamy cały nasz dzisiejszy sukces. A za sukces uznajemy zadowolenie naszych gości, pełną salę w każdy weekend od 2 lat po emisji, czy powracające osoby po raz kolejny, których twarze już rozpoznajemy

- mówi Elżbieta Przepiórska, właścicielka

W gospodzie właścicielka ściśle trzyma się przepisów Pani Magdy Gessler, a przygotowane przez nią menu robi prawdziwą "furorę" wśród gości.

-Oczywiście zdecydowanym faworytem jest kaczka, za którą klienci potrafią przejechać nawet kilkaset kilometrów, ale coraz częściej sięgają również po inne staropolskie dania, takie jak gulasz z żołądków czy czernina. Co kilka miesięcy wprowadzamy także menu sezonowe, którego dania cieszą się sporym zainteresowaniem-

dodaje pani Ela.

Udział w Kuchennych Rewolucjach dodał skrzydeł właścicielce gospody, która rozwinęła swoje zdolności w cukiernictwie. To właśnie pani Ela jest autorką wszelkich ciast i deserów, które można zakupić w gospodzie. Od niedawna na miejscu można dostać przeróżne przetwory, by goście mogli zabrać cząstkę tej pysznej kuchni do swojego domu.

-Są to konfitury, kiszonki, syropy i dżemy z lokalnych, świeżych produktów. Bo to właśnie na ich bazie staramy się przygotowywać wszystkie nasze potrawy- zapewnia Elżbieta Przepiórska.

Gospoda Kaczki za wodą to rodzinna firma. Pracują w niej trzy pokolenia: babcia, mama i córka.

-Choć mówi się, że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach, to chyba wyłącznie dzięki niej udało nam się przetrwać wszystkie trudne chwile. Przyznajemy też, że często sięgamy po przepisy babci, czy nawet prababci. Bardzo staramy się pielęgnować tę rodzinną atmosferę, by była ona odczuwalna nie tylko w kuchni, ale także na sali wśród naszych gości- zapewniają panie.

Kuchenne Rewolucje nie tylko zmieniły menu restauracji, ale także całe podejście do gastronomii. Prócz zespołu wszystko się zmieniło, począwszy od nazwy, wystroju, kart dań, po podejście do produktów, obsługi gości i samego prowadzenia działalności.

-Mimo, że na początku byliśmy nieco sceptycznie nastawieni do niektórych drastycznych przemian to pokochaliśmy tę całkowicie nową, nieco pstrokatą wersję naszej restauracji. Pani Magda Gessler wywróciła nasze dotychczasowe życie do góry nogami i całe szczęście, bo wyszło nam to na dobre. To było ogromne wyzwanie i wymagało od nas wiele energii, siły i poświęcenia, ale gdybyśmy mieli jeszcze raz wybierać to na pewno byśmy się ponownie zdecydowali na udział w programie. Śmiało też możemy przyznać, że spełniło się nasze marzenie. Teraz musimy jeszcze tylko pilnować, by go nie stracić- zapewniają uczestniczące w programie panie pracujące w gospodzie w Goszczanowie.
Aktualnie, niestety podobnie jak wszystkie lokale gastronomiczne, również gospoda Kaczki za wodą funkcjonuje praktycznie minimalnie.

-Gospodę mamy otwartą zaledwie przez dwie godziny w ciągu dnia, od 11 do 13, podczas których wydajemy wyłącznie dania dnia na wynos. Są to zestawy obiadowe składające się z zupy i drugiego dania. Realizujemy również wykupione wcześniej abonamenty obiadowe z dowozem. Teraz, obsługujemy głównie osoby starsze, których rodziny zatroszczyły się o to, by otrzymywali pod same drzwi ciepły posiłek. Przyjmujemy telefoniczne zamówienia na wybrane dni, tygodnie lub miesiące z możliwością bezpłatnego dowozu- wyjaśnia właścicielka lokalu.

Warto dodać, że właścicielka gospody Elżbieta Przepiórska i jej córka Patrycja były obecne na oficjalnej imprezie podsumowującej 10-letnie istnienia Kuchennych rewolucji. Jak przyznają obie panie, było to ogromne wyróżnienie, ponieważ na imprezę zaproszono jedynie kilka wybranych osób z wszystkich, które brały udział w Kuchennych rewolucjach. Materiał możesz zobaczyć tutaj

Ponadto gospoda Kaczki za wodą w Goszczanowie znalazła się w publikacji wydawanej pod patronatem Magdy Gessler, polecającej miejsca, w których można najlepiej zjeść.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto