Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Sieradzu. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Sieradzu
Najlepsze lodziarnie w Sieradzu ahirao_photo
Przeczytaj, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Sieradzu. Okres letni na pewno nie może obejść się bez lodów. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego orzeźwiającego deseru. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Sieradzu.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Sieradzu

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Sieradzu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Sieradzu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Sieradzu?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie produktów odzwierzęcych. To najczęściej sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lody kiedyś?

W czasach powojennych zaczęto produkować lody na szerszą skalę. Lodziarze Przyrządzali je w specjalnie stworzonych do tego maszynkach. Były podawane w waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać również te na patyku. Lodziarnie w Sieradzu otwierano w centrum i przy najbardziej uczęszczanych ulicach. Lody można było dostać jedynie w okresie letnim, dlatego był to deser, na który czekano cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na sieradz.naszemiasto.pl Nasze Miasto