Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal lokalnych kulinariów w Wieluniu ZDJĘCIA

Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Tradycyjne smaki królowały w Wieluniu w trzecią niedzielę września. Impreza propagująca kulinaria z ziemi wieluńskiej została dofinansowana przez Narodowe Centrum Kultury

Potrawami serwowanymi przez koła gospodyń wiejskich zajadali się uczestnicy imprezy kulinarnej, jaką zorganizowano w niedzielę 18 września w sąsiedztwie Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Była to kolejna z inicjatyw Fundacji Made In Wieluń, mających na celu promocję lokalnego bogactwa kulinarnego.

- Nasze, lokalne potrawy są najlepsze – nie ma wątpliwości Jolanta Mitka z KGW w Rychłocicach. - Przygotowałyśmy na dzisiejszą okazję chleb i smalec własnej roboty, kapuśniak rychłocki na żeberku, którego recepturę znamy tylko my, oraz przetwory, dużo przetworów, bo nasze koło liczy ponad 50 osób i każda z pań chciała dać coś swojego.

Gospodynie z powiatu wieluńskiego miały okazję spróbować swoich sił w konkursie kulinarnym. Jurorzy oceniali lokalne smaki w trzech kategoriach: słodkości, kiszonki oraz chleb/masło/smalec.

Oprócz stoisk obsługiwanych przez KGW nie zabrakło punktów z piwem regionalnym, miodami, owocami i sokami, a także rękodziełem. Impreza pod nazwą „Wieluń SLOW” odbyła się w godzinach od 11 do 15, a na jej organizację Fundacja Made In Wieluń otrzymała dofinansowanie z programu EtnoPolska, realizowanego przez Narodowe Centrum Kultury.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto