Po Muzeum Ziemi Wieluńskiej rozchodzi się zapach świeżo wypieczonego chleba. To oznacza, że jest już niemal gotowa najnowsza wystawa czasowa "Kłosy pełne chleba", czyli fascynująca opowieść o procesie powstawania chleba - poczynając od ziarna do otrzymania rumianego pieczywa. Organizatorzy zaprosili na wspólne premierowe zwiedzanie wystawy w sobotę 16 września.
- Otwarcie wystawy "Kłosy pełne chleba"otworzył występ Zespołu Obrzędowo-Śpiewaczego z Mierzyc, który śpiewająco opisał nam każdy etap produkcji chleba - od przebrania ziarna pod siew, po wypieczenie chleba i co najważniejsze - kosztowanie go wspólnie z ukochanymi osobami. W tym też duchu piekarnia w Pątnowie udostępniła nam podczas wernisażu swoje wypieki do spróbowania, a podarowane wcześniej przez właściciela piekarni pana Romualda Bednarka pieczywo można było podziwiać na ekspozycji. Zdjęcia pątnowskich piekarzy przy pracy uchwycił na zdjęciach Piotra Dudek, również fotograf sesji zdjęciowych z pracy przy orce konnej i z ręcznego wiązania zboża w snopy na polu - relacjonują przebieg wernisażu muzealnicy.
Wystawa będzie czynna do końca 2023 roku. Towarzyszyć jej będą warsztaty wyrabiania, formowania i dekorowania chleba dożynkowego z masy solnej dla grup szkolnych i przedszkolnych. Czas trwania zajęć to ok. 60 min., muzeum zapewnia niezbędne materiały plastyczne. Opłata od jednego ucznia wynosi 10 zł, a od przedszkolaka 9 zł. Dyrektorzy i nauczyciele zainteresowani udziałem mogą dokonywać zapisów pod numerami 43 843 43 34 lub 601 929 303.
iPolitycznie - Szynkowski o zaangażowaniu filmu Holland w kampanię
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?