MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który...
fot. simpson33/123RF

Dlaczego warto jeść cukinię? Wspiera układ pokarmowy i dba o zdrowie serca. Pomaga też przy odchudzaniu. Jak cukinia wpływa na organizm?

Nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi

Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi tylko 15. To sprawia, że zjedzenie jej nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. Dodatkowo jej ładunek glikemiczny (wskaźnik określający, w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową) to tylko 1,2! To sprawia, że osoby chore na cukrzycę typu 1 i 2, stan przedcukrzycowy oraz insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa. W przypadku tych schorzeń zalecane jest spożywanie cukinii surowej, ewentualnie gotowanej lub pieczonej al dente, ponieważ obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny posiłku.

Zobacz również

Pożar w domu przy ul. Niskiej w Tomaszowie. Nie żyje kobieta

Pożar w domu przy ul. Niskiej w Tomaszowie. Nie żyje kobieta

Świdnik Air Festival. Na niebie zobaczymy samolot OV-10 Bronco. Zdjęcia

Świdnik Air Festival. Na niebie zobaczymy samolot OV-10 Bronco. Zdjęcia

Polecamy

Zdarzenia z udziałem dzikiej zwierzyny. Wieluńska policja apeluje o ostrożność

Zdarzenia z udziałem dzikiej zwierzyny. Wieluńska policja apeluje o ostrożność

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?