MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem...
fot. lightfieldstudios/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Poprawiają pamięć i koncentrację

Azotany zawarte w burakach i przetworach z ich dodatkiem rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do mózgu trafia znacznie większa ilość krwi. To sprawia, że narząd ten jest znacznie lepiej dotleniony, znika zmęczenie, poprawia się pamięć i koncentracja, szybkość reakcji oraz proces uczenia się. Regularne spożywanie barszczu czerwonego, soku z buraka lub zakwasu może również opóźnić proces starzenia się komórek w organizmie, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 12.05 w Gliwicach

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Gliwicach

Przegląd tygodnia od 12.05 w Kielcach

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Kielcach

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje

Brak leczenia może doprowadzić do raka. Nawet 95 proc. pacjentów nie wie, że choruje