MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta przeciwlękowa: 9 produktów, które obniżą poziom lęku. Co jeść na stany paniki?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Odpowiednia dieta może pomóc w walce z napadami lęku. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz produkty, które pomogą obniżyć poziom lęku.
Odpowiednia dieta może pomóc w walce z napadami lęku. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz produkty, które pomogą obniżyć poziom lęku. pvproductions/Freepik
Stany lękowe są jednym z najczęstszych schorzeń psychicznych. Wymagają podjęcia odpowiedniej terapii, a niekiedy przyjmowania leków. Warto jednak wiedzieć, że stany lękowe można łagodzić domowymi sposobami, a w szczególności dietą. Niektóre pokarmy pomagają złagodzić uczucie niepokoju, podczas gdy inne mogą prowadzić do wzrostu lęku. Zobacz, co jeść na stany lękowe.

Spis treści

Codzienna dieta a stany lękowe

Wielu z nas nadal nie docenia roli diety w kontekście samopoczucia psychicznego. A liczne badania naukowe potwierdzają, że „dobre” jedzenie pobudza uwalnianie neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, które odpowiadają m.in. za regulację naszego nastroju.

Dieta przeciwlękowa jest więc bezpiecznym i łatwym domowym sposobem, który może pomóc w radzeniu sobie z lękiem. Powinna być ona bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Nie należy zapominać także o właściwym nawodnieniu.

Nie mniej istotna jest regularność w spożywaniu posiłków. Pominięcie któregoś z nich może prowadzić do spadku poziomu cukru we krwi, a tym samym spowodować, że poczujemy się podenerwowani i zaniepokojeni. Z tego samego powodu warto wybierać węglowodany złożone, które metabolizują się wolniej, przez co pomagają w wypłaszczeniu krzywej cukrowej.

Co jeść, żeby zmniejszyć stany lękowe?

Stosując się do powyższych zasad możemy liczyć na to, że stany lękowe będą mniej dokuczliwe. Aby dodatkowo wesprzeć pracę układu nerwowego, warto zadbać o to, aby w naszym codziennym menu znalazły się produkty bogate w poszczególne składniki aktywne. Znajdziesz je w naszej galerii.

Jak obniżyć poziom lęku? Pamiętaj o tych witaminach i składnikach mineralnych

Komponując domową dietę przeciwlękową, warto zwrócić uwagę na zawartość poszczególnych witamin i składników mineralnych w produktach. Badania naukowe potwierdzają, że ich niedobory mogą wpływać negatywnie na nasz nastrój i nasilać objawy lękowe.

[*]Kwasy tłuszczowe omega-3, które są obecne m.in. w tłustych rybach, takich jak łosoś, makrela czy sardynki oraz w [a]https://stronazdrowia.pl/orzechy-wloskie-i-ich-wlasciwosci-zdrowotne-wspieraja-prace-serca-oraz-mozgu-sprawdz-na-co-pomaga-olejek-z-orzechow-wloskich-i/ar/c14-16909267;orzechach włoskich[/a], siemieniu i oleju lnianym, mogą pomóc w regulacji nastroju i zmniejszeniu stanów lękowych regulując neuroprzekaźniki, zmniejszając stan zapalny i wpływając korzystnie na pracę mózgu.1. Magnez to składnik mineralny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dobre źródła magnezu to np. orzechy, nasiona, szpinak, banany i rośliny strączkowe.

  1. Witaminy z grupy B w istotny sposób wpływają na nasze zdrowie psychiczne np. witamina B6 umożliwia przekształcenie tryptofanu do serotoniny. Znaleźć je można m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych, jajach, strączkach i mięsie.
  2. Witamina D wpływa zarówno na naszą odporność i stan kości, jak i na nastrój. Jej niedobór może objawiać się lękiem i depresją. Produkty bogate w witaminę D to m.in. tłuste ryby, jaja i produkty mleczne.
  3. Aminokwasy pomagają w produkcji neuroprzekaźników wpływających na nasz stan emocjonalny. Wśród produktów bogatych tryptofan, L-teaninę i GABA, wymienia się m.in. drób, ryby, nasiona słonecznika, zieloną herbatę i jogurt naturalny.
  4. Antyoksydanty zapobiegają szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki, pełnią rolę ochronną mózgu przed stresem oksydacyjnym i wspierają zdrowie psychiczne. Znajdziemy je przede wszystkim w owocach i warzywach, a szczególnie dużo w owocach jagodowych, kiwi oraz szpinaku, kapuście i brokułach.
  5. Probiotyki wpływają na zdrowie psychiczne za pośrednictwem jelit – aż 95 proc. receptorów serotoninowych znajduje się właśnie w ich wyściółce. Dlatego warto sięgać na co dzień po jogurt naturalny, kefir czy kiszoną kapustę, które dostarczają do organizmu dobre bakterie.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dieta przeciwlękowa: 9 produktów, które obniżą poziom lęku. Co jeść na stany paniki? - Strona Zdrowia

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto