Dania gotowe i potrawy, które trafiły na listę produktów tradycyjnych w Łódzkiem
Wągry to miejscowość położona w gminie Rogów, powiecie brzezińskim w województwie łódzkim. Jest to miejscowość typowo rolnicza z przebiegającą linią kolei warszawsko-wiedeńskiej wybudowaną w połowie XIX wieku. W sąsiedztwie miejscowości przepływa rzeka Mroga, na której znajduje się zbiornik wodny. Dolina rzeki Mrogi i Wzniesienia Łódzkie stanowią wokół miejscowości Wągry bardzo malowniczy krajobraz. Nie ma w okolicy dużego ośrodka miejskiego oraz większych zakładów przemysłowych, co korzystnie wpływa na środowisko naturalne i jakość produktów rolnych. Dzięki takim warunkom naturalnym gospodynie do dziś przygotowują różnorodne potrawy z lokalnych surowców. Przykładem są kluski nadziewane z kapustą zasmażaną. Sporządzane są z ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej, nadziewane farszem z mięsa wieprzowego i podawane z kapustą kiszoną zasmażaną. Jest to połączenie składników wchodzące w skład pożywienia świątecznego – mąka pszenna, mięso wieprzowe, ze składnikami będącymi na polskiej wsi podstawą pożywienia codziennego, czyli z ziemniakami, jajkami, kapustą kiszoną, cebulą. Potrawa ta powstała prawdopodobnie z udoskonalania innych przepisów na kluski wykonywane z ziemniaków z dodatkiem pszennej i ziemniaczanej mąki. Kluski nadziewane z kapustą zasmażaną przygotowywane są zazwyczaj „w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami miejscowości Wągry).