6 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów szparagi pomagają...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e8/d9/643f7c252ed47_o_large.jpg)
fot. Nataliya Vaitkevich / Pexels
Co dzieje się z twoim organizmem, kiedy jesz szparagi? Pomogą ci schudnąć i ochronią cię przed rakiem! Tego jeszcze nie wiesz
Szparagi pomocne w walce z nowotworami
Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów szparagi pomagają zmniejszać stres oksydacyjny i neutralizują wolne rodniki. W szparagach znajdziemy m.in. witaminę E, witaminę C i glutation, a także różne flawonoidy i polifenole. Obfitość i różnorodność tych składników sprawia, że naukowcy chętnie badają właściwości szparagów w walce z nowotworami.
Przeprowadzone do tej pory badania in vitro wykazały m.in., że związki zawarte szparagach, zwane saponinami, wykazują działanie przeciwnowotworowe w obecności komórek raka okrężnicy.