Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Dawne Opole na zdjęciach legendarnego fotografa. To trzeba zobaczyć

NOWE
Dawne Opole na zdjęciach legendarnego fotografa. To trzeba zobaczyć

Ludzie na giełdzie w Miedzianej Górze. Tłum wybrał się na zakupy [FOTO]

NOWE
Ludzie na giełdzie w Miedzianej Górze. Tłum wybrał się na zakupy [FOTO]

Polecamy

Oficjalnie! Rumun Gheorghe Cretu poprowadzi Skrę Bełchatów!

Oficjalnie! Rumun Gheorghe Cretu poprowadzi Skrę Bełchatów!

Pędziła 109 km/h w terenie zabudowanym w Raczynie. 23-latka straciła prawo jazdy

Pędziła 109 km/h w terenie zabudowanym w Raczynie. 23-latka straciła prawo jazdy

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko

Opinie o maturze z WOS-u: może być ciężko