Wątroba to największy gruczoł w organizmie człowieka. Jest jednym z najważniejszych organów układu pokarmowego. Spełnia rolę detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą. Dzięki niej nasza krew jest wolna od toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Jej masa wynosi około 1500–1700 g u dorosłego mężczyzny, a u dorosłej kobiety 1300–1500 g.
Wątroba ma duże zdolności regeneracyjne. Obecnie przeprowadza się zabiegi polegające na usunięciu jednego z płatów wątroby. Usunięty płat zostaje zregenerowany. Jednak zbyt duże i powtarzające się uszkodzenia, przyczyną mogą być substancje hepatotoksyczne lub wirusy, prowadzą do zaburzeń w regeneracji, w wyniku czego zostaje zniszczona architektura narządu, zwłóknienie tkanki, a co za tym idzie – dochodzi do marskości wątroby czyli utraty jej funkcji.
Nie jest tajemnicą, że nadużywanie alkoholu, nieodpowiednia dieta, brak ruchu - to główne czynniki, które doprowadzają do jej niszczenia. Dzięki odpowiedniej diecie można odwrócić proces stłuszczenia wątroby, o ile nie doszło już do marskości. A które z produktów powinniśmy wykluczyć z naszej diety? Zobaczcie w galerii.
Chora wątroba i jej objawy
Jakie są objawy? Pacjenci najczęściej zgłaszają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Zaliczamy do nich:
- bóle brzucha (najczęściej w rzucie wątroby, czasem też w rzucie żołądka),
- nudności i wymioty,
- brak apetytu,
- uczucie obrzydzenia do jedzenia
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?