Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
157 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Piernikowe lizaki na święta. Możesz je zrobić razem z dziećmi – jeszcze zdążysz
Pomysłowe lizaki z piernika są bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszą oczy i wyśmienicie smakują. Można je przygotować z miękkiego ciasta piernikowego, którego...
W wielu domach zamiast kompotu z suszu. Regionalny przysmak na Wigillię
W wielu domach do dziś istnieje tradycja picia wigilijnego kisielu żurawinowego zamiast kompotu z suszonych owoców. Jest gęsty, przepełniony aromatem goździków...
Ekspresowy sernik, pierniczki i pierogi. Te ciasta zrobisz w mig w robocie kuchennym
Najłatwiejszy sernik, pierniczki last minute, idealna drożdżówka, to tylko niektóre ciasta, które przygotujemy ekspresowo w robocie kuchennym. To duże...
Świąteczna szynka z goździkami. Mięso tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Naszpikowana goździkami, marynowana w winnej zalewie szynka, to jeden z klasycznych przepisów na świąteczną pieczeń. Długo pieczone mięso jest delikatne i...
Najlepsze wigilijne smaki z różnych regionów Polski. Znasz te świąteczne potrawy?
Polska wigilia to nie tylko barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą i grzybami. W niektórych regionach kraju dawniej królowały potrawy, o których wielu z nas...
Delikatne ciasto i niebiańskie nadzienie! Zaskocz rodzinę pierogami sernikowymi
Delikatne ciasto oraz gładka masa sernikowa z rodzynkami sprawiają, że pierogi mogą śmiało powalczyć o miano deseru. Są doskonałą propozycją na kolację lub...
Polski przysmak uznany za najgorszy mięsny produkt świata! Niektórzy będą oburzeni
Polski salceson to najgorszy produkt mięsny na świecie. Tak przynajmniej wynika z nowego rankingu opublikowanego przez Taste Atlas, internetowy przewodnik...
Sycąca zupa "biała lazania". Pożywny obiad dla rodziny zrobisz tylko w 10 minut
W zimowe popołudnie nie ma nic lepszego niż miseczka ciepłej, pożywnej zupy. Jeszcze lepiej, jeśli można ja przygotować w kilka minut. Do takich dań należy...
Sernik, który zawsze się udaje. Tradycyjny przepis na ciasto na kruchym spodzie
Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjny sernik na kruchym spodzie? Mamy dla ciebie przepis na wyśmienity sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. To ciasto...
Choinka, którą je się oczami. Puszyste, maślane bułeczki zrobisz raz dwa
Drożdżowe bułeczki z tego przepisu robi się bardzo szybko. Są maślane, puszyste i mięciutkie, idealne do maczania w roztopionym, kremowym serze camembert. Żeby...