MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pożywne pierogi szlachcice na obiad. Poznaj tani przepis z boczkiem i ziemniakami. Oto regionalne danie z Mazowsza i Podlasia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Proste i tanie pierogi z ziemniakami i boczkiem znane są pod nazwą pierogów szlachciców. Prawdopodobnie przez użycie boczku, który kojarzony był z luksusem i bogactwem.
Proste i tanie pierogi z ziemniakami i boczkiem znane są pod nazwą pierogów szlachciców. Prawdopodobnie przez użycie boczku, który kojarzony był z luksusem i bogactwem. Magdalena Tomaszewska-Bolałek/informacje prasowe wydawnictwo Hanami
Kuchnia polska znana jest na całym świecie z pierogów. Jedną z odmian są pierogi szlachcice, które nadziewane są ziemniakami i boczkiem. Przepis pochodzi z darmowego e-booka „Tradycje kulinarne Polski” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Zobacz przysmak pochodzący z kuchni mazowieckiej i podlaskiej.

W skrócie

Magdalena Tomaszewska – Bolałek w książce „Tradycje kulinarne Polski” opisała historię polskiej kultury kulinarnej. W bezpłatnym e-booku można dowiedzieć się między innymi skąd w Polsce zamiłowanie do pierogów ruskich, których rodowód nie ma nic wspólnego z Rosją, a także poznać pochodzenie pierogów z kaszą gryczaną. Autorka zdradza, że początki gotowania pierogów związane są ze świętym Jackiem Odrowążem, dominikaninem żyjącym na przełomie XII i XIII wiek, który w trakcie działalności misyjnej rozsmakował się w pierogach z kaszą gryczaną i przepis rozpowszechnił w Polsce. Warto wiedzieć, że pieczone pierogi świętego Jacka są wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z województwa podkarpackiego. Dzięki uprzejmości wydawnictwa Hanami zdradzamy przepis na pierogi szlachcice idealne na rodzinny obiad.

Pierogi szlachcice – przepis z ziemniakami i boczkiem

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 225–250 ml wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Nadzienie do pierogów:

  • 2–3 duże cebule,
  • 200 g boczku,
  • 1200 g ziemniaków,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić pierogi szlachcice?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i boczek drobno kroimy, po czym przesmażamy na oleju.
  2. Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami (jak podczas przygotowania placków ziemniaczanych).
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziemniaki i mieszamy je z boczkiem i cebulą.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż staną się szkliste (nie będą już surowe). Farsz odstawiamy do przestudzenia.
  5. Wyrabiamy ciasto z mąki, wody, jajka i soli. Pod koniec dodajemy łyżkę oleju.
  6. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu szklanki wykrawamy okręgi.
  7. Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem lub robimy falbanki.
  8. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy 3–4 minuty po tym, jak wypłyną.
  9. Podaje się je z okrasą z boczku i cebuli oraz kwaśną śmietaną. Wyśmienicie smakują odsmażane.

„Tradycje kulinarne Polski” dla fanów historii gotowania

Magdalena Tomaszewska-Bolałek napisała książkę pokazującą, że kuchnia polska to nie tylko przepisy na smaczne dania, ale też opowieść o zmieniających się czasach, modach, wpływach kulturowych i ludziach, którzy przywozili do Polski wcześniej nieznane składniki. Autorka pokazuje, że trzon kuchni polskiej jest zasadniczo niezmienny, ale uzupełniany jest o poznawane nowe produkty. Trudno sobie wyobrazić, że do XVIII wieku Polacy nie znali smaku ziemniaków oraz ich wszechstronnego zastosowania.

Źródło:
Bezpłatna książka w wersji elektronicznej „Tradycje kulinarne Polski”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Wydawnictwo Hanami – Bunkatura.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Znamy sondażowe wyniki wyborów do PE. Wygrywa Koalicja Obywatelska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pożywne pierogi szlachcice na obiad. Poznaj tani przepis z boczkiem i ziemniakami. Oto regionalne danie z Mazowsza i Podlasia - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto