Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. W ramach imprezy odbyły się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, a w gronie finalistów znaleźli się Krystian Sak i Damian Kocik z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu (opiekun Anna Lach). Wraz z uczestnikami konkursu do Warszawy udał się kilkudziesięcioosobowy klub kibica ZS nr 1 z dyrekcją szkoły na czele.
Temat przewodni konkursu brzmiał: "Leonardo da Vinci - malarz, czy inżynier?". Reprezentanci wieluńskiego gastronomika wykonali tort nawiązujący do wynalazków geniusza doby renesansu - łożyska kulkowego i machiny latającej. Podium było blisko. Jury sklasyfikowało dzieło uczniów ZS nr 1 na piątym miejscu.
Cukiernikom towarzyszył roztańczony i rozśpiewany doping uczniów i nauczycieli ZS nr 1. Niebanalna oprawa słodkich zmagań zaowocowała przyznaniem wieluńskiej drużynie nagrody specjalnej za „Ducha ekipy”. Tym sposobem reprezentacja gastronomika przywiozła z Expo Sweet 100 kilogramów specjałów z czekolady, ufundowanych przez firmę Master Martini.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?