Koło Gospodyń Wiejskich w Mokrsku zaprezentuje ciastka amoniaczki, Stowarzyszenie Gospodyń w Dzietrzkowicach tarciochy na słodko, zaś Jankowskie Wolanki placek z kaszy jaglanej „Jaglanek”. W sumie do konkursu zgłoszono 23 potrawy.
Przypomnijmy, że w ubiegłorocznej edycji konkursu najbardziej smakowita okazała się kaszanka z kaszy gryczanej przygotowana przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju wsi Trębaczew.
Program imprezy „SMAKI ZIEMI ŁÓDZKIEJ” (3 czerwca 20102 r., rynek Manufaktury)
11.30
Uroczyste otwarcie warsztatów przez Marszałka Województwa Łódzkiego Witolda Stępnia
i Wicemarszałka Województwa Łódzkiego Artura Bagieńskiego
10.00-21.00
Jarmark produktów tradycyjnych i rękodzieła
11.00-19.30
Pokaz gotowania potraw regionalnych – Strefa kulinarna
12.00-14.00
Przegląd zespołów w ramach konkursu „Folk-nuta”
15.30- 16.30
Ocena potraw w konkursie „Smaczne łódzkie”
17.00-17.30
Przygotowanie dania przez Marszałka Województwa Łódzkiego – Strefa kulinarna
17.40-18.20
Widowisko „Wesele Łowickie” w wykonaniu Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca „Boczki Chełmońskie”
18.30-19.00
Ogłoszenie wyników konkursów „Folk-nuta” i „Smaczne łódzkie”
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?