Inspekcja Handlowa sprawdziła 437 partii naturalnych wód mineralnych, źródlanych oraz napojów potocznie nazywanych „wodami smakowymi”. Przy co dziesiątej pojawiły się zastrzeżenia. W kilku przypadkach pojawiły się mandaty i zawiadomienia do sanepidu.
Klienci mogą być skołowani tym, co pojawia się na etykietach. Na przykład inspektorzy odkryli na tej samej butelce wody mineralnej sprzeczne informacje: z przodu „niskonasycona CO2”, a na odwrocie... „wysokonasycona CO2”.
Jedną z wód opisano jako zawierającą „unikalna kompozycję 7 minerałów”. To tylko chwyt marketingowy, sugerujący nadzwyczajność. To nic specjalnego, bo każda naturalna woda mineralna stanowi niepowtarzalną i wyjątkową dla danego źródła kompozycję minerałów, jak zauważają inspektorzy.
Inspektorzy zakwestionowali także brak informacji „zawiera cukier i substancje słodzące” obok nazwy napoju. oraz mylącą informację „woda gaz.” z określeniem „cytrynowa”, podczas gdy naprawdę był to napój gazowany.
- Konsumenci często nie zdają sobie sprawy, że tak zwane wody smakowe to napoje, w których jest cukier lub substancje słodzące, a także sztuczne aromaty. Wybierając wodę mineralną czy źródlaną, zawsze dokładnie czytajmy etykiety – radzi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Inspektorzy kontrolę prowadzili w 45 supermarketach, 25 mniejszych sklepach oraz 10 hurtowniach z całej Polski. Pojawili się tam w III kwartale 2017 r. Sprawdzano m.in. jak butelki są oznakowane, czy napoje nie są przeterminowane oraz w jakich warunkach są przechowywane. Część produktów przebadano w laboratorium.
Spośród 437 partii produktów nieprawidłowości wykryto w 44 partiach. Z tego 15 partii w 3 sklepach było przeterminowanych, a 14 partii było źle oznakowanych. W 15 partiach z 80 zbadanych w laboratorium zawartość niektórych kationów i anionów była odmienna od deklarowanej na opakowaniu
Po kontroli 3 przedsiębiorców ukarano mandatami, wszczęto 4 postępowania administracyjne, a o 19 przypadkach zawiadomiono organy nadzoru sanitarnego lub wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Inspekcja Handlowa radzi - zwróć uwagę, co kupujesz:
Naturalna woda mineralna – woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. W zależności od składu mineralnego może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie i być zalecana przy konkretnej diecie czy dolegliwości. Naturalne wody mineralne w zależności od zawartości soli mineralnych dzielą się na: bardzo niskozmineralizowane (do 50 mg/l), niskozmineralizowane (do 500 mg/l), średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). Zwróć uwagę, czy na etykiecie jest podana nazwa źródła i miejscowość, gdzie znajduje się ujęcie wody.
Woda źródlana - woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Jest przeważnie bardzo niskozmineralizowana i dlatego można ja spożywać w dowolnych ilościach.
Woda stołowa – woda mineralna lub źródlana albo ich mieszanka, wzbogacona lub uzdatniona odpowiednimi związkami czy minerałami.
„Woda smakowa” to nie woda, tylko napój. Przeważnie powstał na bazie wody z dodatkiem soków i/lub aromatów oraz cukru i/lub substancji słodzących.
Uważnie czytaj etykiety. Dowiesz się z nich m.in., jaki rodzaj wody lub napoju kupujesz, jakie aniony i kationy zawiera woda mineralna oraz skąd pochodzi, jakie substancje i ile cukru dodano do napoju.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?