Największym wrogiem trawienia są posiłki spożywane w pośpiechu. Tymczasem, gdy jesteśmy zrelaksowani, organizm jest w stanie skutecznie strawić zjedzone pokarmy. Przed posiłkiem warto wziąć głęboki oddech, a w jego trakcie dokładnie przeżuwać każdy kęs pożywienia. Aby poprawić trawienie, należy spożywać probiotyki, czyli np. jogurty i kefiry. Należy unikać przy tym fast foodów. Pamiętajmy o piciu wody – można dodać do niej różne składniki przyspieszające trawienie, takie jak sok z cytryny lub limonki, czy też świeże liście mięty. Na koniec zadbajmy o aktywność fizyczną – jeżeli nie mamy czasu na dłuższe treningi, ćwiczmy co najmniej 12-15 minut dziennie.
Maksym Chłań: Awans przyjdzie jeśli będziemy skoncentrowani
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?