18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Browar w Zduńskiej Woli już warzy piwo [zdjęcia]

Włodzimierz Rychliński
Browar w Zduńskiej Woli już warzy piwo
Browar w Zduńskiej Woli już warzy piwo Włodzimierz Rychliński
Browar w Zduńskiej Woli już warzy piwo. Produkcja ruszyła zgodnie z planem od początku sierpnia. Piwo z Browaru Staropolskiego do sklepów powinno trafić na przełomie sierpnia i września.

Browar w Zduńskiej Woli już warzy piwo. To pierwszy etap produkcji. O tym, że tak się dzieje zduńskowolanie mogli przekonać się czując charakterystyczny zapach.
- Jest taki słodkawy. To pewnie znak, że w browarze zaczęli działać, czyli to dobra informacja, bo oznacza, że ludzie mogli przystąpić do pracy - zauważa pani Martyna ze Zduńskiej Woli.

Właścicielem browaru jest firma Dystrybucja Pomorze ze Słupska. W czerwcu jej szefowie podpisali z Powiatowym Urzędem Pracy umowę. Przewiduje ona, że browar będzie zatrudniać 15 pracowników skierowanych przez pośredniak. Prezes słupskiej firmy Marek Łycyniak zadeklarował, że w zduńskowolskim zakładzie znajdzie także zatrudnienie 15 innych bezrobotnych zarejestrowanych w pośredniaku. To na początek. Kiedy roboty ruszą pełną parą, załoga może zwiększyć się do 90 osób. (można o tym przeczytać tutaj: Browar w Zduńskiej Woli znowu będzie warzyć piwo).

Dyrektor browaru w Zduńskiej Woli Jacek Olszewski tłumaczy, że ten charakterystyczny zapach to efekt gotowania słodu. Teraz powstaje 120 hektolitrów napoju. Warzenie trwać powinno blisko 7 godzin. Kiedy ten etap dobiegnie końca, rozpoczyna się proces fermentacji. Później piwo ,,leżakuje". Przechowywane jest około 3 tygodni w ogromnych pojemnikach. W browarze jest ich 40. Później zostaje rozlać je do butelek oraz puszek i wysłać do sprzedaży. Tak w ogromnym skrócie wygląda proces produkcji piwa.

W Zduńskiej Woli produkowane będą różne gatunki tego napoju: jasne, pełne, mocne. W przyszłości oferta rozszerzona ma być o rodzaje typu porter. W tym przypadku ,,leżakowanie" trwa znacznie dłużej i wynosi 180 dni. Między innymi to ma wpłynąć na bardzo wysoką jakość produktu. Nowi właściciele browaru w Zduńskiej Woli podkreślają, że ich oferta musi zaspokoić bardzo wyszukane oczekiwania klientów. I zapowiadają, że nie będą tolerować błędów jakościowych. Wyjątkowy smak piw ma zapewnić produkcja na bazie wody oligoceńskiej. Taka właśnie jest w studni znajdującej się na terenie zakładu. Korzystanie z własnego źródła wody wpłynie też na obniżenie kosztów. Browar w Zduńskiej Woli zawsze produkował piwo starymi, tradycyjnymi metodami. Także teraz te receptury mają zostać zachowane.

Zakład był nieczynny od półtora roku (szczegóły tutaj: Browar w Zduńskiej Woli - upadłość.)

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zdunskawola.naszemiasto.pl Nasze Miasto